X
Išči
EN
5. 1. 2023
Nazaj Naprej

Urbanočebelarsko leto 2022 v 12 slikah

Nov začetek; foto: Gorazd Trušnovec, 2022

 

Veselje ob prehodu v novo koledarsko leto se ne izključuje z zadovoljstvom ob pogledu na opravljeno delo ... Preden se posvetimo novim izzivom, velja izpostaviti nekaj pomembnejših urbanočebelarskih postaj v letu 2022.

 

1. Predstavitev na 47. Apimondiji v Istanbulu

Glede prvega mesta ni prav nobene dileme - največje mednarodno priznanje našim dosedanjim dejavnostim je predstavitev društvenega EU projekta Medena celica z naslovom Empowering underprivileged groups: beekeeping in a Slovenian prison v strokovnem delu svetovnega čebelarskega kongresa Apimondija avgusta 2022 v Istanbulu.

Center, ki je gostil 47. Apimondijo; foto: GT

V strokovni program je bilo prijavljenih več kot 550 prispevkov iz 70 držav, izbran pa je bil le manjši del. Je pa to tudi priznanje našim aktivnostim ter interdisciplinarni, povezovalni usmeritvi društva pri razvoju urbanega čebelarjenja v Sloveniji in širše. Do PDF knjige s povzetki vseh znanstvenih predstavitev lahko dostopate tudi preko naše spletne strani.

 

2. Sejem AGRA - tri odličja za dva urbana čebelarja

Na strokovno ocenjevanje medu v mednarodni konkurenci kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, ki je nedvomno naš najpomembnejši tovrstni dogodek, sta poslala tri vzorce znotraj glavnega mesta v sezoni 2022 pridelanih medov na ocenjevanje tudi člana društva Urbani čebelar in zanje prejela tri odličja!

u6bdqo-F-IMG_7798_Foto-RZ-Da.jpg
Urbanočebelarska odličja 2022; foto: arhiv društva

Za gozdni in cvetlični med, oba pridelana na območju BTC, je Franc Petrovčič prejel bronasto in srebrno medaljo, za gozdni med s terase upravne stavbe Petrola v Bežigradu pa Gorazd Trušnovec srebrno medaljo. Prejeta odličja in spremljajoče analize znova dokazujejo, da se lahko ljubljanski urbani med po kakovosti enakovredno kosa z vsemi! 

 

3. Izid knjige Leto, ko so prišle čebele

Tik pred svetovnim dnevom čebel in drugih opraševalcev je pri KUD Sodobnost International v sozaložništvu z našim društvom izšel čudovit mladinski (urbano)čebelarski roman Petre Postert Leto, ko so prišle čebele v prevodu Renate Zamida. Gre za aktualen in sodoben mladinski roman, ki ne prinaša le čudovitega literarnega doživetja in napetega branja, temveč tudi strokoven, a nevsiljivo podan vpogled v skrivnosti čebel.

x2cgpo-291353341_LKSPC-F_Coll.jpg
Preverjeno privlačno branje za mladostnike; foto: GT

Roman Leto, ko so prišle čebele, nominiran za nagrado Jugendliteraturpreis, ni le vznemirljivo branje za zgodnje najstnike (8-16 let), ampak tudi za vse, ki jih zanima življenje čebel. Pripoved se odvije skozi leto dni, mesec za mesecem spremljamo 12-letno Josy, ki spoznava svet čebelarjenja in sklepa nova prijateljstva, za svoje panje na vrtu pa se mora tudi boriti ... Navdušujoče branje & čudovito darilo.

 

4. Razvit nov prenosni plinski sublimator 

Člana našega društva, Dejan Pečnik in Damir Škraban sta sodelovala pri večletnem razvoju prenosnega plinskega sublimatorja za oksalno kislino, ki se uporablja pri ekološkem zatiranju čebeljega parazita, varoje. Prednosti izdelka, ki je konec leta 2022 prišel na trg, so preprosta uporaba, velik prihranek pri času, ekonomičnost in popolna mobilnost.

qcv6uo-SF1-plinskisublimator22-FSa.jpg
Končni izdelek po večletnem testiranju: foto DŠ

Damir Škraban je pred tem za čebelarske potrebe že razvil napredno digitalno panjsko tehtnico in vložek-koridor za preprečevanje čebeljega ropa, na naši spletni strani pa si lahko preberete nekaj več o samem ozadju razvoja prenosnega plinskega sublimatorja in principu njegovega delovanja oziroma si ogledate praktični prikaz uporabe.

 

5. V Ljubljani smo posadili 300 novih medovitih dreves in trajnic

Pod okriljem ČZS je spomladi leta 2022 potekala vseslovenska akcija sajenja medovitih dreves in trajnic. Glede na navdušujoč odziv oziroma povpraševanje naših članic in članov smo prejeli okrog 300 sadik, ki smo jih takoj razdelili interesentom in jih marca tudi posadili v okolici naših panjev, torej na širšem območju Ljubljane.

Sadike na razdeljevalnem mestu - sedežu društva; foto: GT

Akcija ni pritegnila samo posameznic in posameznikov znotraj društev, ampak so se ji priključili zaposleni v številnih ustanovah in podjetjih. Verjamemo, da s tem pomembno prispevamo k ohranitvi narave ter čebel in drugih ostalih opraševalcev za prihodnje rodove in k izboljšanju bivalnih razmer v našem okolju. Upamo tudi na nadaljevanje te plemenite pobude, so pa semena nekaterih medovitih trajnic pri našem društvu stalno na razpolago ...

 

6. Urbano čebelarstvo v dveh domačih knjigah

Maja 2021 so mestne čebele dobile svoje mesto v prenovljenem muzeju v Radovljici, lani pa je ob stalni strokovni razstavi izšla tudi prekrasna spremljevalna knjiga dr. Petre Bole (s fotografijami Ivana Esenka in Mirana Kambiča) z naslovom Živeti skupaj: O čebeli in človeku. V njej je posebno poglavje namenjeno tudi urbanemu čebelarjenju, tako s perspektive zgodovinskega razvoja kot orisu stanja pri nas.

Leta 2022 izdani monografiji 'Živeti skupaj' in 'Onkraj vrtičkov'; foto GT

V letu 2022 se je uradno zaključilo delovanje mednarodno odmevnih skupnostnih vrtov "Onkraj gradbišča" v samem središču mesta, med Resljevo in Kotnikovo v Ljubljani, ki so bili vzor(č)en primer dobre prakse. Nekaj let so na teh vrtovih gostovale tudi urbane čebele oziroma panji s kranjskimi sivkami, ki so prinašale vrhunski med. Ob izteku tega edinstvenega prostorskega, ekološkega in skupnostnega eksperimenta je projekt Onkraj gradbišča dobil tudi svojo knjižno monografijo.

 

7. Podeljene diplome v programu Medena celica

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je novembra 2022 z ekipo obiskala odprti oddelek Zavoda za prestajanja kazni zapora na Igu, kjer smo ji skupaj z vodjo oddelka Hermino Androjna predstavili pilotni projekt Medena celica. Projekt poteka v sodelovanju z URSIKS od leta 2020, njegov cilj pa je ozaveščanje o pomenu čebel in drugih opraševalcev za okolje ter opolnomočenje zaprtih oseb skozi praktično učenje čebelarjenja.

43hzyo-F2-221118_ZPKZ-IG-OO-Ig_obisk-M41_df_F.jpg
Podelitev v sproščenem vzdušju; foto: URSIKS

V dveh letih je bilo v projekt Medena celica aktivno vključenih 25 obsojencev, nekateri pa se s čebelarjenjem že ukvarjajo samostojno tudi po odpustu. Ministrica dr. Dominika Švarc Pipan je ob koncu srečanja podelila diplome o opravljenem čebelarskem usposabljanju ter v zahvalo ob obisku prejela tudi kozarček letos iztočenega medu iz panjev v zaporu na Igu, kjer smo sicer pridobivali tudi cvetni prah. (Več na naši spletni strani.)

 

8. Mesečna rubrika "čebelarska opravila" v reviji Slovenski čebelar

Slovenski čebelar je najstarejša redno izhajajoča strokovna periodična publikacija v Sloveniji, saj neprekinjeno izhaja že od leta 1898. Znotraj revije, ki izhaja kot mesečnik, se nahaja tudi uveljavljena rubrika Delo čebelarja. K sodelovanju pri pisanju besedila, ki naj bi predstavljalo podajanje strokovnih in osebnih izkušenj oziroma nasvetov glede čebelarskih opravil celotne sezone, pa je bil v letu 2022 povabljen Gorazd Trušnovec.

Stanovska revija Slovenski čebelar je bila skratka ves letnik CXXIV skozi to rubriko deloma urbanočebelarsko obarvana (seveda zgolj v tolikšni meri, kolikor zahteva čebelarjenje v mestnem okolju pač svojstven pristop). Ob tej priložnosti se zahvaljujemo uredništvu revije in predvsem bivšemu odgovornemu uredniku Marku Borku za večletno vztrajanje pri povabilu k sodelovanju in pisanju tega "čebelarskega dnevnika".

 

9. Čebelarstvo v Sloveniji na Unescovem seznamu

Nominacija Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je bila konec leta na zasedanju v Rabatu vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Nominacijo je strokovno vodilo Ministrstvo za kulturo pod vodstvom Špele Spanžel ob pomoči več področnih ustanov, svojo podporo pa je z obrazložitvijo stanja in vloge čebelarjenja v mestih pred leti prispevalo tudi društvo Urbani čebelar.

(Urbano)čebelarska razstava v CityParku, 2022; foto: AB

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je ob tem navedla: "Čebelam in čebelarstvu je treba v času podnebnih sprememb posvečati posebno pozornost. Čebelarska dediščina ima dolgo zgodovino, ki je prepletena tudi s kulturo in ljubiteljsko umetnostjo. Danes pa pomemben segment čebelarstva predstavljajo tudi urbani čebelnjaki." Več na naši spletni strani.

 

10. Sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami 

Kot že vrsto predhodnih sezon smo tudi v letu 2022 nadaljevali tvorno sodelovanje s številnimi izobraževalnimi in raziskovalnimi ustanovami, od vrtcev, osnovnih in srednjih šol do Fakultete za dizajn, Ekonomske fakultete, Kmetijskega inštituta Slovenije, Slovenskega akademskega čebelarskega društva, AGES na Dunaju in drugih. Se pa za najbolj prisrčna običajno izkažejo prav srečanja najmlajših s čebelami, ki pobližje spoznavajo pomen opraševalcev v mestih.

Jesenski čebelarski obisk; foto: Mini Vrtec

Pod okriljem Slovenske čebelarske akademije ter UDAS in ITF smo jeseni 2022 v Banja Luki na večdnevnem izobraževanju posredovali čebelarjem-žrtvam min iz vse BiH med drugim specifike urbanega čebelarjenja in možnosti, ki se odpirajo na tem področju ter pri tem tvorno pomagali pri njihovem opolnomočenju. Tudi tu upamo na nadaljevanje tega plemenitega projekta.

 

11. Poslikave urbanih panjev na razstavi v CD

V Cankarjevem domu je bilo junija uradno odprtje razstave Društva oblikovalcev Slovenije DALJNOGLEDMMXXII - nominacij za mlade oblikovalce - kjer je bil samostojno izpostavljen projekt poslikave urbanih panjev v okviru Medene celice društva Urbani čebelar.

Del soavtorjev poslikav pred svojimi stvaritvami; foto GT

Taisti projekt je bil predstavljen še na eni razstavi v Cankarjevem domu in sicer na bienalni razstavi produktnega oblikovanja Design Konsum (februar in marec 2022), kot društvo pa smo v letu 2022 ustvarjalno sodelovali še pri dveh odmevnejših javnih predstavitvah oziroma razstavah, v ljubljanskem CityParku in v Galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani. 

 

12. Kaj dogaja?

Zahvaljujemo se za vso naklonjenost, ki ste nam jo tekom leta 2022 izkazovali številni domači in tuji mediji, posameznice in posamezniki ter ustanove in organizacije. Ker delujemo kot društvo dosežkom navkljub še zmeraj v izrazito prekarnih razmerah, nam to veliko pomeni.

Kaj dogaja? - maj 2022; foto: arhiv oddaje

Poleg številnih domačih novinark in novinarjev so nam pozornost izkazovali nemški mediji (ZDF in Franfurter Allgemeine Zeitung), nizozemski, francoski (GEO), britanski (easyJet Traveller) in drugi, obsežnejši seznam objav pa se nahaja na društveni spletni strani.

Na naših urbanočebelarskih lokacijah v središču Ljubljane bomo z veseljem gostili obiskovalke in obiskovalce tudi v prihodnje in vsem zainteresiranim omogočili enkratno izkušnjo neobičajnega pogleda na mestni (in čebelji) vrvež. Dobrodošli!

In še ...

V letu 2022 je še en naš član pridobil strokovni naziv oz. nacionalno poklicno kvalifikacijo - NPK čebelar (Robert Kovačič, čestitamo!), soudeleženi pa smo bili na številnih (urbano)čebelarskih prireditvah od Washingtona d.c. do Trebinja, naše poslanstvo smo predstavili iniciativi Global Diplomacy Lab ... Pa druženja, predavanja in ekskurzije - pravzaprav je težko navesti vse aktivnosti v enem samem zgoščenem pregledu.

Naj bodo celice v 2023 polne izkušenj, sladkih kot med!; foto GT

Upamo, da je naše delo kakovostno in da pomembno prispevamo k boljšemu in prijetnejšemu življenjskemu okolju nas vseh. Vabljeni, da se pridružite našim aktivnostim, o katerih obveščamo na tem mestu in uradni FB strani; lahko nam pomagate na osebni ravni z donacijo dela dohodnine (kar vas nič ne stane, nam pa veliko pomeni!) ali kot institucija, lahko pa izrazite simbolično podporo delovanju tudi z včlanitvijo v društvo Urbani čebelar. Veselimo se prihodnjih skupnih projektov!

Srečno 2023 - in naj medi!

Gorazd Trušnovec