X
Išči
EN
19. 9. 2022
Nazaj Naprej

Predstavitev društva Urbani čebelar na 47. Apimondiji v Istanbulu

Kongres Apimondija je največji in najpomembnejši strokovni čebelarski dogodek na svetu, ki se odvija vsaki dve leti. Na njem se srečujejo čebelarji, raziskovalci, znanstveniki, tehnologi, inovatorji, menedžerji in pravniki ter predstavljajo in izmenjujejo nova spoznanja. Del prostora je namenjen tudi sejemski predstavitvi. Letošnji kongres Apimondia je potekal med 24. in 28. avgustom 2022 v Istanbulu. Kongres organizira Svetovna čebelarska zveza.

gcsbpo-F-IMG_5579_SnS-fotoGT.jpg

V osrednji program 47. Apimondije je strokovna znanstvena žirija sprejela tudi predlog predstavitve društva Urbani čebelar iz Ljubljane z naslovom Empowering underprivileged groups: beekeeping in a Slovenian prison oziroma predstavitev projekta Medena celica/Prison Honey - čebelarjenje v zaporu na Igu. Gre za izjemno priznanje, saj je bilo v strokovni program prijavljenih več kot 550 prispevkov iz 70 držav, izbran pa je bil le manjši del. Gre tudi za priznanje delu ter interdisciplinarni, povezovalni usmeritvi društva pri razvoju urbanega čebelarjenja v Sloveniji in širše.

trnhfo-0001.jpg

Društvo Urbani čebelar je že pred samim kongresom natisnilo promocijski letak s povzetkom vsebin in dejavnosti društva ter še posebej z najavo prezentacije. Slovenska čebelarska akademija je koordinirala nacionalno predstavitev na kongresu, pri kateri smo sodelovali tudi na slovenski stojnici v sejemskem delu Apimondije, kjer se je prikazoval predstavitveni video o ljubljanskem urbanem čebelarjenju. 

b1rlho-0002.jpg

Ta spot se je s kratko predstavitvijo Medene celice predvajal tudi na »slovenskem dnevu« znotraj kongresa. Tega posebnega promocijskega dogodka se je udeležilo več kot 100 ljudi z vsega sveta – od čebelarjev praktikov do predstavnikov nacionalnih institucij - med drugimi tudi aktualni predsednik Svetovne čebelarske zveze Apimondija, g. Jeff Pettis.

Strokovna prezentacija dr. Petre Bole na 47. Apimondiji

Dogodek je bil uspešno in profesionalno izpeljan, vzpostavljeni so bili novi stiki s partnerji po svetu, predstavitev ljubljanskega urbanega čebelarjenja pa je naletela na pozitiven odziv in pohvale s strani predvsem tuje zainteresirane publike.

Slovenska stojnica na 47. Apimondiji

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste nam pomagali pri dosedanjem razvoju! 

Uradna spletna povezava: https://apimondia2021.com/

PDF letak društva - 47. Apimondia Istanbul

Tekst in foto: GT