X
Išči
EN

FOODE

Gostovanje čebeljega panja

Bi želeli imeti na vašem mestnem vrtu, balkonu, terasi, pohodni strehi, prizidku, garaži … panj z naseljenimi čebelami, pa nimate časa, znanja in opreme za celoletno odgovorno oskrbo, ki jih te zahtevajo? Bi pa želeli spremljati razvoj čebelje družine, uživati v njihovem brenčanju in medenem vonju ter prisostvovati ključnim čebelarskim opravilom? Se oskrbeti z dobesedno domačim medom oziroma z žlahtno prehrano z ničelno kilometrino?

Pomanjkanje prostora ni ovira. Obrnite se na nas in po ogledu lokacije bomo poiskali ustrezen dogovor glede namestitve čebelje družine pri vas. Dogovor se običajno sklepa za najmanj eno leto, od koledarske pomladi do naslednje pomladi, priporočljivo pa je, da stopite z nami v kontakt že pol leta pred tem.

Paket mentoriranja

Torej, ste navdušen(a) čebelar(ka)-začetnik(-ca), imate svoj prostor in nekaj panjev, morda celo že čebeljih družin (člani društva vam lahko pomagamo tudi pri nabavi le-teh), a ko opravite prvi samostojni pregled panja ugotovite, da so zadeve nekoliko drugačne kot v knjigah in priročnikih … Ne veste, kaj je z matico, kje sploh je in kaj počne, kakšen je predviden razvoj gnezda ter razmerje med pokrito in odkrito zalego v njem, in ne morete se odločiti, kakšen bi naj bil vaš naslednji korak pri delu z družino, da sebi in njej ne nakopljete dodatnih problemov. Nimate strica, dedka ali soseda, da bi jih poklicali, urgentno brskanje po spletnih forumih pa vas samo dodatno zbega …

Brez panike. Z našimi člani z dolgoletnimi izkušnjami – v svojih vrstah imamo tudi čebelarske mojstre – se lahko dogovorite za začetniški paket praktičnega mentoriranja pri vas doma oziroma pri delu z vašimi družinami. Oglasite se nam in prilagodili se bomo vašim potrebam in pričakovanjem.

Urejanje okolice

Ali urejate oziroma razmišljate o ureditvi okolice vašega bivališča ali kakšnega drugega objekta oziroma zemljišča?

Sodelujemo z uveljavljenimi strokovnjaki s področja arhitekture in krajinske arhitekture, tako da vam lahko pomagamo v vseh fazah urejanja, od načrtovanja do izvedbe, pri čemer lahko – po dogovoru – v samo ureditev vključimo tudi zasaditev medovitih dreves, trajnic in drugih rastlin.

Predavanja in delavnice

V sodelovanju z referenčnimi partnerji s posameznih področij organiziramo in izvajamo predavanja in delavnice, ki se navezujejo na urbano čebelarstvo, urejanje okolja, samopreskrbo, mestno permakulturo … Posamezne programe lahko oblikujemo oziroma prilagodimo glede na izražen interes in potrebe.

Donirajte 0.5 % dohodnine

Če želite prispevati k biotski raznovrstnosti v svojem mestu in k ohranjanju avtohtone pasme kranjske sivke ter življenjskega prostora čebel nasploh, vas vabimo, da namenite 0.5 % dohodnine društvu Urbani čebelar! Donirana finančna sredstva bomo uporabili za vzdrževanje panjev in čebeljih družin v mestnih središčih po Sloveniji oziroma za omogočanje razvoja urbanega čebelarstva.

Vse, kar potrebujete je da do konca leta izpolnite ustrezni ubrazec za ta namen na vaši izpostavi DURS ali preko spleta.