X
Išči
EN
15. 12. 2021
Nazaj Naprej

Pomagajte čebelam v mestu - donirajte del dohodnine

Bodite širokogrudni v grudnu – dejavnosti društva Urbani čebelar lahko podprete tudi z donacijo dela dohodnine. To vas ne stane nič, nam pa pomeni ogromno!

Ali veste, da lahko vsako leto del odmerjene dohodnine, ki bi jo sicer pustili v državnem proračunu, namenite organizacijam v javnem interesu? Med temi je tudi društvo Urbani čebelar.

Društvo Urbani čebelar je lep čas delovalo na prostovoljni osnovi, brez javne podpore, številne aktivnosti članov našega društva, partnerjev in simpatizerjev mestnega čebelarjenja pa so hitro pripeljale do mednarodno opaznih rezultatov: med drugim je bila Ljubljana decembra 2019 že drugič po letu 2017 proglašena za čebelam najbolj prijazno občino, Mestna občina Ljubljana pa je društvu Urbani čebelar za svoje delo v preteklih letih sredi 2020 podelila plaketo mesta Ljubljana.

Člani društva si prizadevamo za sonaravni, ekološki pristop k čebelarjenju, ki v največji meri upošteva potrebe samih čebel, pri čemer dobivamo najvišja priznanja za kakovost naših medenih pridelkov: Franc Petrovčič je prejel zlato priznanje za urbani cvetlični med, Gorazd Trušnovec za urbani gozdni med. Društvo Urbani čebelar s svojimi dejavnosti in inventivna storitev Najemi panj sta bila prepoznana tudi kot primer dobre interdisciplinarne prakse (“highlights”) na XXII Trienalu v Milanu, kar je izjemno mednarodno priznanje.

Ves čas se trudimo delovati interdisciplinarno; naši člani so tako aktivni na številnih, raznolikih področjih. Čebelarska tehtnica Damirja Škrabana, ki jo člani s pridom testiramo in uporabljamo, je bila letos recimo zmagovalka natečaja ČZS za najboljše tehnološke rešitve.

Čebelarjenje v zaporu na Igu, 2021. Foto: Borut Krajnc

Letošnje leto pa si bomo zagotovo najbolj zapomnili po tem, da smo uspešno začeli z izvajanjem praktičnega dela inovativnega projekta Medena celica, ki ima tudi socialno-pedagoške komponente: opolnomočenje zaprtih oseb skozi učenje čebelarjenja. Unikaten projekt, ki je del evropskega konzorcija FoodE (raziskovanje možnosti izboljšav prehranskih verig v mestih), izvajamo v sodelovanju z Upravo RS za izvajanje kazenskih sankcij, pri zasnovi stojišč pa smo sodelovali s Fakulteto za dizajn. Stojišče, natančneje študentski predlogi poslikav nakladnih panjev, so bili v letu 2021 že nagrajeni s strani Društva oblikovalcev Slovenije.

Skozi vse leto preko različnih predstavitev in prireditev sodelujemo z javnostjo in se trudimo, da bi čebelarjenje predstavili in približali tudi ranljivim skupinam.

O stalnih urbanočebelarskih dejavnostih lahko redno spremljate na naši spletni strani in družbenih omrežjih, kjer smo vedno veseli predlogov ter izmenjave mnenj. Prav tako imamo jasne in trajnostno usmerjene načrte za nadaljnji razvoj okoljsko osveščenega čebelarjenja v mestu. Pri vsem tem lahko pomaga tudi vaš prispevek!

Še do konca 2021 imate čas, da nam za to obdobje namenite del – do 1% – lanskoletne dohodnine (če ste v preteklosti to vlogo že oddali, ta velja do preklica, za kar se lepo zahvaljujemo). Spodaj so opisani različni koraki – noben od teh vam ne bo vzel več kot nekaj minut, dal pa bo trajno zadovoljstvo, da ste storili nekaj dobrega za sobivanje ljudi in čebel v mestu.

  • Preko spletnega portala eDavki

Kot registriran uporabnik se vpišete v spletni portal elektronskega davčnega poslovanja eDavki, izberete zastopanje sebe kot fizične osebe, kliknite na “Oddaja novega dokumenta” in v razdelku “Dohodnina” izberete “Doh-Don / Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije”. V elektronski obrazec, ki se odpre, vnesete  davčno številko društva (58980695) in pri odstotkih 1,0 % ter kliknete na: “Oddaj vlogo”. Ko je ta elektronsko podpisana, je postopek zaključen. Minuta dela.

  • Klasično, po pošti

Na spletni strani eDavki ali drugje (oziroma neposredno na tej povezavi) poiščete obrazec “Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije”, ga natisnete, izpolnite z vašimi podatki in s podatki društva Urbani čebelar ter podpisan obrazec pošljete po pošti na naslov vašega finančnega urada.

(Že natisnjene obrazce najdete tudi v vložiščih pristojnih enot FURS, tako da lahko zadevo hitro, preprosto in brez dodatnih stroškov uredite tudi ob osebnem obisku.)

 

♥ Čebele v mestu vam bodo hvaležne za podporo! ♥

 

HVALA - IN S ČEBELARSKIM POZDRAVOM: NAJ MEDI!