X
Išči
EN
8. 10. 2021
Nazaj Naprej

Čebelarska tehtnica Damirja Škrabana zmagovalka natečaja ČZS za najboljše tehnološke rešitve 2021

Čebelarska tehtnica BeeScales.io člana društva Urbani čebelar Damirja Škrabana je zmagovalka natečaja ČZS za najboljše tehnološke rešitve v čebelarstvu za leto 2021. Iskreno čestitamo!

Čebelarska tehtnica BeeScales.io je vrhunska multifunkcijska naprava, ki omogoča, da nenehno spremljate težo in stanje vaše čebelje družine. Moderna in tehnološko napredna tehtnica, ki se napaja s pomočjo sončnih celic vam zagotavlja vse podatke, ki jih potrebujete, ne glede na to, kje ste.

To občutno olajša delo in prihrani ogromno časa, saj se lahko do podatkov dostopa na daljavo in je omogočen nadzor ne glede na lokacijo. Najboljše od vsega pa je, da lahko čebelar vse to počne brez vznemirjanja čebel in povzročanja dodatnega stresa družinam v panjih.

Čebelarska tehtnica BeeScales.io poleg tehtanja nudi tudi druge funkcije, zato jo lahko imenujemo tudi večfunkcijska naprava za spremljanje čebelje družine. Z njo lahko nadzorujemo številne podatke, ki so dostopni na vsakem koraku na spletni strani ali v mobilni aplikaciji. To so teža, zunanja temperatura, zračna vlaga, zračni tlak, temperatura znotraj panja, poleg tega pa naprava omogoča tudi zaznavanje in sporočanje rojenja, spremlja lokacijo in zaznava vibracije ter tako lahko zazna krajo naprave, čebelje družine ali čebelnjaka.

Kofiguracija za dva panja: lahka, praktična in lična.
Kofiguracija za dva panja: lahka, praktična in lična.

Naprava je plod lastnega razvoja, ki poteka že več kot tri sezone, izdelana je iz komponent industrijske kakovosti in proizvodnje. Celotno ohišje tehtnice je vodotesno (IP66) in narejeno iz kakovostnih komponent, ki so odporne proti dežju in snegu. V sklopu naprave so vključeni tudi močna programska oprema v obliki spletnega portala, mobilne strani, javne strani za prikazovanje podatkov, prikaz podatkov na TV in vtičniki za prikazovanje podatkov na spletnih straneh.

 

 

Meritve se izvajajo vsako uro, pridobljeni podatki pa se shranjujejo v oblak, kar omogoča, da so dostopni z različnih telefonov ali računalnikov. V tehtnici BeeScales.io je že vključena SIM-kartica, ki je takoj pripravljena za uporabo in je zato ni treba nastavljati. Ta se ob vklopu samodejno poveže v mobilno omrežje. Naprava deluje na sončno celico, ki nenehno polni vgrajeno baterijo. To omogoča večletno delovanje brez menjav baterije in, še pomembnejše, ker je baterija vedno polna, ni prekinitev v delovanju naprave.

Tehtnica (v fazi montaže) pod panji v okviru projekta Medena celica; foto: GT
Tehtnica (v fazi montaže) pod panji v okviru projekta Medena celica; foto: GT

Čebelarska tehtnico uporabljajo tudi čebelarji v Nemčiji, Avstriji, Švici in drugih državah. Čebelarska tehtnica se namreč prodaja na tuje trge preko spletne strani https://www.honigschleudern.eu/bienenstockwaage

V priponki si lahko preberete članek iz revije Slovenski čebelar 6/2021: BeeScales.io

Več na uradni spletni strani: http://beescales.io

Damirju Škrabanu iskreno čestitamo za tehnološki razvoj in zasluženo priznanje!