X
Išči
EN
10. 3. 2022
Nazaj Naprej

Razstava Design Konsum v CD

Med 10. februarjem in 24. marcem 2022 je v Cankarjevem domu na ogled bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije z naslovom Design Konsum, na katero je uvrščen tudi projekt Medena celica, natančneje predlogi poslikav panjev za projekt društva Urbani čebelar v okviru konzorcija FoodE.

 

#designkonsum / avtorji študenti Fakulteta za dizajn: Tara Habjanič, Sabina Kuster, Mojca Pezdevšek, Tine Ugrin, Ana Štebe, Dino Spahić, Maj Knežević, Veronika Križman
_____________
Naslov dela: Predlog poslikave urbanih panjev za projekt Medena celica
Leto nastanka: 2020
Naročnik: Društvo Urbani čebelar
V okviru mednarodnega/evropskega projekta FoodE so poslikave panjev izvedli na odprtem oddelku zapora na Igu pri Ljubljani z namenom integracije zaprtih oseb v družbo in njihovega opolnomočenja skozi čebelarstvo. Med oblikovanjem dizajnov za panje so navdih črpali iz analize etnološkega izročila in tematskih barvnih skal ter na podlagi analize ustvarili sodobne likovne interpretacije. Pomemben element oblikovanja poslikav je bilo tudi upoštevanje umeščenosti panjev v socialno okolje ter sama izvedba na Igu skupaj z zaprtimi osebami.
 

Tokratna bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije 2022 aktualizira položaj oblikovanja v sodobni potrošniški družbi in jo nagovarja s provokativnimi vprašanji. Ali se zavedamo, da je vse okrog nas oblikovano? Kako v oceanu ponudb razločevati kakovost oblikovanja predmetov, storitev, prostorov in okolij? Kako razumeti razliko med kakovostjo in količino? Kakšno je razmerje med potrošnikom in oblikovalcem?

V prednosti je odločitev za kakovostno bivanje, domače znanje, kratke dobavne poti, kakovostno in okolju prijazno proizvodnjo, ekološke in trajnostne rešitve, organsko in razgradljivo, reciklirano iz naravnih, neškodljivih materialov ter nenazadnje za estetsko dovršeno in uporabniku prijazno oblikovanje. To so izzivi sodobnega oblikovanja.

 

Ponosni smo, da se je v izbor oziroma na razstavo uvrstil tudi projekt Fakultete za dizajn, ki smo ga skupaj uspešno realizirali leta 2021.

 

Več na spletni strani Cankarjevega doma. Vabljeni k ogledu!