X
Išči
EN
8. 3. 2022
Nazaj Naprej

Podnebje in njegova spremenljivost: uvodno predavanje 43. ApiSlovenije

43. sejem ApiSlovenija bo potekal 12. in 13. marca 2022 v okviru Celjskega sejma, osrednja tema pa bo vpliv klimatskih sprememb na čebelarjenje, ki se nas zadnja leta še posebej dotika .... Strokovni program se začne v soboto ob 10h z odprtjem posvetovanja in pozdravnimi nagovori.

Ponosni smo, da bo imel uvodno predavanje z naslovom Podnebje in njegova spremenljivost član ČD Urbani čebelar Gal Oblišar, in mu že vnaprej iskreno čestitamo!

V nadaljevanju predstavljamo nekaj odlomkov iz njegove strokovne prezentacije, in vas s tem vabimo, da se udeležite programa in sejma ApiSlovenija.

 

"Človekov vpliv na spreminjanje podnebja v današnjem času je znanstveno dokazano dejstvo. Človek na podnebje vpliva s svojimi dejavnostmi, kot so sprememba rabe tal, izsekavanje gozdov, intenzivna živinoreja in sežiganje fosilnih goriv ter posledični izpusti toplogrednih plinov, med katerimi je najpomembnejši ogljikov dioksid (CO2). Letna povprečna koncentracija CO2 je trenutno dosegla 415 ppm (molekul na milijon molekul v ozračju) oziroma 100 ppm več kot pred 60 leti, metana (CH4) 1866 ppb (molekul na milijardo molekul v ozračju) ali dvakrat več kot pred 60 leti. Kopno in oceani so v zadnjih šestih desetletjih vpili približno 56 % CO2, ki ga je izpustil človek.

...

"Medonosne rastline olistajo in cvetijo prej. Povprečno 20 dni bolj zgodaj kot pred 60 leti cveti lipa (Tilia platyphyllos), 10–15 dni bolj zgodaj cveti robinija (Robinia pseudoacacia), podobne odklone pa opažamo tudi pri drugih medonosnih rastlinah. Višje temperature tako silijo rastline v zgodnejše cvetenje, ko nevarnost poznih pozeb še ni minila. Po oceni podnebnih sprememb do konca stoletja pa bo ta cvetela še od 10 do 20 dni bolj zgodaj po zmerno optimističnem scenariju, ki predpostavlja, da bo koncentracija CO2 v atmosferi do konca stoletja dosegla 520 ppm, oziroma 30 do 40 dni bolj zgodaj po pesimističnem scenariju, ki predpostavlja, da bo koncentracija toplogrednih plinov do konca stoletja v atmosferi dosegla 950 ppm."

Odlomek je objavljen po dogovoru z avtorjem.

Več pa ta konec tedna v Celju. Vabljeni!