X
Išči
EN
20. 6. 2022
Nazaj Naprej

Vabimo na odprtje razstave nominacij za mlade oblikovalce: Poslikave urbanih panjev

Društvo Urbani čebelar, Fakulteta za dizajn in Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana - odprti oddelek na Igu (URSIKS) so združili moči pri skupnem projektu Medena celica, v katerem so na območju zapora postavili panje ter vanje naselili čebelje družine. Zaprte osebe, vključene v program čebelarjenja v okviru FoodE projekta, se urijo v novi veščini, ki jim bo pomagala pri resocializaciji, saj kot ugotavljajo v društvu, »čebelarjenje ljudi senzibilizira – postanejo bolj pozorni na naravo ter se ob čebelah tudi prilagajajo določenemu okolju«.

V sredo, 22. junija 2022 ob 18h vas vabimo na uradno odprtje razstave Društva oblikovalcev Slovenije DALJNOGLEDMMXXII - nominacij za mlade oblikovalce - kjer je izpostavljen projekt poslikave urbanih panjev v okviru "Medene celice" društva Urbani čebelar.

chmr5o-CD-Daljnogled-MMXXII_F.jpg
Lepo vabljeni! 

Poslikave urbanih panjev

mentorica: asist. Nataša Šušteršič Plotajs

avtorji: študentje Fakultete za dizajn; Lea Dolenc, Tara Habjanič, Mojca Pezdevšek, Ana Štebe, Dino Spahić, Sabina Kuster, Maj Kneževič, Tine Ugrin, Veronika Križman

Obrazložitev Društva oblikovalcev Slovenije

Študenti in študentke so v okviru seminarja – 3. letnik, smer Notranja oprema, pod mentorstvom prof. dr. Jasne Hrovatin in v somentorstvu z Gorazdom Trušnovcem – pripravili predloge za smiselno in izvirno postavitev panjev na vrt; za podstavek za nakladne panje, ki obenem deluje kot prostorska intervencija.

Skupina 2. letnika smeri Vizualne komunikacije pa je pod mentorstvom asist. Nataše Šušteršič Plotajs razvila grafične motive za poslikavo na podlagi raziskav etnološkega izročila, stilizacij motivov Helene Vurnik, s sodobnimi likovnimi interpretacijami in tematskimi barvnimi skalami. Gre za koncept preprostih grafičnih motivov, z elementi ilustracije, ki v sebi nosijo tudi sporočilo. Pomemben element izvedbene stopnje oblikovanja so grafične predloge za šablone, s pomočjo katerih so na Igu zaprte osebe ročno poslikale panje.

Projekt v DOS izpostavljamo zaradi interdisciplinarnosti udeleženih in vsestranskih pozitivnih družbenih vplivov.

OPOMBA: Glede dogodka v sredo, 22. 6. ob 18h (predstavitev z manjšo pogostitvijo) - zaradi kongresnega dogodka v Cankarjevem domu ne bo možen vhod v CD preko velike sprejemne dvorane, temveč bosta odprta vhod 3 (pasaža maximarket) ter vhod 5 (Mala galerija).

Razstava je v preddverju Cankarjevega doma na ogled do 5. julija 2022; vstop je prost.

Uradna povezava: https://www.cd-cc.si/kultura/razstave/poslikave-urbanih-panjev

Lepo vabljeni!