X
Išči
EN
8. 4. 2022
Nazaj Naprej

(Urbano)čebelarska razstava v CityParku

t2hwio-F1-citypark-38_2022_DA.jpg

V pritličju ljubljanskega CityParka si lahko do sobote 23. aprila 2022 ogledate zanimivo (urbano)čebelarsko razstavo. Premierno je predstavljena kolekcija Damjana Popelarja, in sicer gre za osemnajst arhitekturnih modelov čebelnjakov v merilu 1:25, ki nudijo kronološki prikaz od prvega upodobljenega čebelnjaka iz Slave vojvodine Kranjske do Plečnikovega čebelnjaka na vrtu njegovega domovanja v Trnovem, ki nudi tudi izhodišče za razmislek o današnjem mestnem čebelarjenju. Temu je posvečen drugi del razstave, fotografska predstavitev nekaterih zanimivih mestnih urbanočebelarskih lokacij v centru Ljubljane ter na odprtem oddelku zapora na Igu (avtorske fotografije sta prispevala Luka Dakskobler in Borut Krajnc).

Zraven je predstavljen tudi prototip sodobne oblike fleksibilnega mestnega čebelnjaka z imenom Medul, ki vključuje dva tradicionalna slovenska AŽ panja; združljiv modul za čebeljo družino, ki se ga lahko uporablja samostojno ali v kombinaciji več enot, so leta 2016 zasnovale študentke in študenti v seminarju prof. Mihe Dešmana na Fakulteti za arhitekturo. Projekt je podprl Odsek za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana.

np53ao-F-citypark-31_F2022-Da.jpg
Medul in urbano čebelarjenje

Zanimivi, detajlno rafinirani modeli čebelnjakov arhitekta Damjana Popelarja (Galerija Kozolec) skušajo zajeti vse slovenske pokrajine; od Krasa do Prekmurja ter Gorenjske in Dolenjske na drugi strani, kar se odraža v konstrukciji in različnosti gradiva, ki so ga uporabili za gradnjo in kritino. Od prvega čebelnjaka na današnjem Igu, ki ga je leta 1689 upodobil J. V. Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske pa do danes se je čebelnjak razvil in postal del slovenske kulturne krajine in bogate dediščine slovenskega stavbarstva ter edinstvene ljudske umetnosti - poslikave panjskih končnic.

48r0mo-F-citypark-19_2022F.jpg
Meščanski čebelnjak iz Idrije in Plečnikov čebelnjak iz Trnovega

Večine čebelnjakov ni več, saj so rekonstruirani na osnovi arhivskih terenskih fotografij Slovenskega etnografskega muzeja iz srede 20. stoletja, nekateri še obstoječi pa so evidentirani v Registru starih čebelnjakov, ki ga vodi ČZS.

5lv3do-F-citypark-25_F2022-Da.jpg
Zakrajškov čebelnjak, Velike Lašče

Lahko bi sicer rekli, da bo v prvi polovici aprila CityPark v znamenju urbanega vrtnarjenja in čebelarjenja, pri tem ne prezrite niti zanimivega spremljevalnega programa!

Medena kulinarika: kulinarično medeno razvajanje v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. V petek, 15. 4. popoldan na lokaciji pred trgovino Interspar. Oglasite se in poskusite okusne medene dobrote.

Svetovanja o setvi in vrtnarjenju: med 4. in 16. aprilom uživajte v izvirnih postavitvi različnih vrst vrtnin, rož in začimbnic. Svetovanje na to temo pa bo potekalo v petek, 15. aprila, od 16. do 19. ure na glavnem hodniku Cityparka.

Svetovanje o urbanem čebelarjenju: v petek, 8. aprila, od 16. do 19. ure, pri trgovini Humanic.

Uradna spletna stran: https://www.citypark.si/

Vabljeni k ogledu!

G.T., foto: Alenka Brabencová