X
Išči
EN
13. 5. 2022
Nazaj Naprej

Leto ko so prišle čebele: vabilo na tiskovno konferenco

Dragi ljubitelji dobre literature, tik pred svetovnim dnevom čebel bo pri KUD Sodobnost International izšel čudovit mladinski (urbano)čebelarski roman Petre Postert Leto, ko so prišle čebele v prevodu Renate Zamida.

Vabimo vas na medeno druženje na strešni terasi hotela B&B Ljubljana Park (Tabor 9), v sredo, 18. maja, ob 12.00 uri.

Predstavili vam bomo aktualen in sodoben mladinski roman, ki ne prinaša le čudovitega literarnega doživetja, temveč tudi vpogled v skrivno življenje čebel, Gorazd Trušnovec iz društva Urbani čebelar pa bo predstavil vznemirljivo čebelarjenje v mestnem okolju, saj so na terasi strehe hotela Park že šesto leto nameščeni čebelji panji, obljubljamo pa tudi pokušino urbanega medu.

Roman Leto, ko so prišle čebele, nominiran za nagrado Jugendliteraturpreis, ni le vznemirljivo branje za zgodnje najstnike, ampak tudi za vse, ki jih zanima življenje čebel, vse nas pa posebej nagovarja z begunsko tematiko, ki se razkriva skozi spoznavanje družinske zgodovine. Glavna junakinja, 12-letna Josy, namreč po dedkovi smrti podeduje njegove čebele; toda te niso le bitja, ki v njeni mami vzbujajo nepojasnjen odpor, temveč tudi skrivna vez z dedkovim otroštvom.

Pripoved se odvije skozi leto dni, mesec za mesecem spremljamo Josy, ki spoznava svet čebelarjenja in sklepa nova prijateljstva, hkrati pa spoznavamo skrivnostno življenje čebelje družine. Življenje čebel je predstavljeno strokovno natančno, a hkrati poljubno dostopno in skrajno vznemirljivo. Pri izdaji knjige in strokovnem pregledu besedila je založba sodelovala z društvom Urbani čebelar.

Veselimo se srečanja z vami!

KUD Sodobnost International izdaja najstarejšo slovensko literarno revijo Sodobnost (izhaja že od leta 1933). Založbo odlikuje bogat knjižni program: med izstopajočimi avtorji za odrasle so zagotovo Evald Flisar, Uroš Zupan in Tone Hočevar, med mladinskimi pa Jana Bauer, Andreja Peklar, Majda Koren, Peter Svetina in Cvetka Bevc, v slovenski knjižni prostor pa prinašajo tudi dela manj pogosto prevajanih literarnih pokrajin v izvrstnih prevodih iz izvirnih jezikov (romani zbirke Horizont, antologije kratkih zgodb v zbirki Izmenjave). Posebno pozornost posvečajo izvirnim projektom za spodbujanje branja: GG4U nagovarja najstnike, Literarni kolodvor spodbuja medgeneracijsko branje, Naša mala knjižnica pa je program, namenjen najmlajšim bralcem, od vrtca do 5. razreda osnovne šole – Naša mala knjižnica je postala mednarodni projekt, samo v Sloveniji pa je vanj vključenih že več kot 20.000 otrok. Več o založbi, reviji in knjigah najdete na www.sodobnost.com.

 

Društvo Urbani čebelar, ki se približuje desetletnici svojega obstoja, ima v našem prostoru veliko zaslug za popularizacijo čebelarjenja in osveščanje, da lahko gre pri čebelarjenju za povsem mestno dejavnost. Že desetletje si prizadeva tudi za povečanje količine medovitih rastlin in dreves v urbanih okoljih, izboljšanje stopnje domače samopreskrbe z medom in čebeljimi izdelki ter za povezovanje urbanega čebelarjenja z drugimi panogami, ki si prizadevajo za izboljšanje kakovostne ravni življenja v mestih. Več na www.urbanicebelar.si in Facebooku.

 

PREDNAROČNIŠKA AKCIJA 

Zagotovite si knjigo Leto, ko so prišle čebele po znižani, prednaročniški ceni 19,92 € (polna cena bo znašala 24,90 €) - oglasite se do srede, 18. 5. 2022 na info@urbanicebelar.si in za vas bomo uredili vse potrebno, knjigo pa prejmete po pošti (brez stroškov poštnine) ali z osebnim prevzemom. Za članice in člane društva Urbani čebelar je cena knjige polovična!