X
Išči
EN
16. 12. 2022
Nazaj Naprej

Čebelarstvo v Sloveniji na Unescovem seznamu kulturne dediščine

djofno-15874-HUG-Luka-Dakskobler-2017-Court-of-Audit-of-the-Republic-of-Slovenia.jpg
Čebele na strehi Računskega sodišča RS; foto: Luka Dakskobler, 2017

Nominacija Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je bila v začetku decembra 2022 na zasedanju v Rabatu vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Istočasno je bila na seznam vpisana tudi večnacionalna nominacija Tradicije reje lipicancev, ki povezuje osem držav.

Projektno dokumentacijo za nominacijo Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je strokovno vodilo Ministrstvo za kulturo pod vodstvom Špele Spanžel ob pomoči več področnih ustanov, svojo podporo pa je z obrazložitvijo stanja in vloge čebelarjenja v mestih pred leti - dokumentacija je bila oddana marca 2021 - prispevalo tudi društvo Urbani čebelar. Panaroma čebelarjenja v Ljubljani (panji na strehi Računskega sodišča) se je znašla tudi v obvezni fotodokumentaciji.

Ob tej priložnosti pa je bil posnet tudi 10-minutni film za podporo nominaciji. Pri izdelavi filma so sodelovali strokovnjaki iz Slovenskega etnografskega muzeja, Čebelarskega muzeja iz Radovljice in Čebelarske zveze Slovenije.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je ob uspešnem vpisu navedla: "Čebelam in čebelarstvu je treba v času podnebnih sprememb posvečati posebno pozornost. Čebelarska dediščina ima dolgo zgodovino, ki je prepletena tudi s kulturo in ljubiteljsko umetnostjo. Danes pa pomemben segment čebelarstva predstavljajo tudi urbani čebelnjaki." 

Tega priznanja smo izredno veseli, hkrati pa predstavlja tudi zavezo k nadaljevanju vrhunskega dela in k ohranjanju čebelarstva kot načina življenja tudi v mestnem okolju.

Uradna stran: https://ich.unesco.org/