X
Išči
EN
4. 2. 2024
Nazaj Naprej

Vabilo na predavanje: medovite rastline tako in drugače

V četrtek 7. 3. vas vabimo na predavanje oziroma delavnico, ki bo potekala na način odprte razprave / diskusije, kjer bodo predstavljeni naravovarstveni in okoljevarstveni vidiki urbanega in tudi ruralnega čebelarstva z vidika zasaditve medovitih rastlin.

jd6ilo-SalixTriandraSemperflorens-23.jpg
Trajnocvetoča mandljasta vrba; foto GT

Predavanje se bo na poljuden in razumljiv način dotaknilo vprašanja, zakaj je pomembno poznavanje rastlin (ekologija in fiziologija izbrane "medovite" vrste), že preden le-te posadimo za namen čebelje paše. Pri ekologiji bomo na enostaven način spoznali razliko v pojmih tujerodne vrste in invazivne vrste, pri fiziologiji pa obravnavali tiste fiziološke lastnosti rastlin, ki omogočajo čebeljo pašo (cvetni prah in/ali nektar). Obravnavali bomo nov ekološki aspekt tveganja okoli degradacije naravnih populacij z zasaditvijo okrasnih kultivarjev avtohtonih vrst.

Na kratko bodo predstavljene slabe prakse iz tujine okoli sadnje neprimernih in invazivnih vrst. Namen predavanja bo predvsem spodbujanje (samo)kritičnega mišljenja okoli načrtnih zasaditev za namene čebelje paše in usmeritev, kje lahko sami najdemo strokovne, zanesljive in preverjene informacije (v literaturi za nadaljnje izobraževanje).

Na kratko se bomo tudi posvetili negi medovitih trajnic, ki sledi fiziologiji posamezne vrste - kako lahko recimo z ustrezno oskrbo in rezjo spodbudimo cvetenje in izločanje nektarja.

Evodija, ameriški slamnik, latnati mehurnik ...; foto: GT

Skratka:
Kaj zasaditi za namen čebelje paše? Kakšen vpliv ima to na habitate? Kje najti zanesljive informacije o rastlinskih vrstah in vplivu na okolje in naravo? Kako fiziologija vrste rastline dejansko "nalaga" tip nege te dotične vrste.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 7. 3. 2024 ob 18h v Centru kulture Španski borci (Zaloška c. 61, Ljubljana) - "Bralnica" v 1. nadstropju. Lepo vabljeni!


Botanični in čebelarski (ruralni) entuziast Mihael Kanop