X
Išči
EN
28. 3. 2023
Nazaj Naprej

Društvo Urbani čebelar tudi v 2023 sadi medovita drevesa v mestnem okolju

Članice in člani društva Urbani čebelar smo se že drugo leto zapored aktivno vključili v akcijo vseslovenskega sajenja medovitih rastlin. Medtem ko smo v letu 2022 v okolici naših panjev posadili skoraj 300 sadik raznih medovitih trajnic, grmovnic in drevesnih vrst, ki smo jih zasadili pretežno na področju centra Ljubljane, smo spomladi 2023 prevzeli dodatnih 130 sadik zanimivih avtohtonih medovitih dreves.

Sadike smo po prevzemu in sortiranju zaščitili pred izsušitvijo; foto: GT

Sajenje pri naših članicah in članih, somišljenikih ter partnerjih je zaradi vremenskih nevšečnosti in zapletenosti individualnih urnikov potekalo skozi več dni, ne samo v soboto 25. marca, do končnega prevzema oziroma zasaditve na posameznih mestih pa so sadike počakale ustrezno oskrbljene v vlažni rahli zemlji.

Ostrolistni javor in navadna lipa, foto: GT

Večina teh dreves je zdaj že na svojih končnih lokacijah, ki so razpršene po vsem mestu, in bodo v prihodnje pripomogla k izboljšanju pašnih pogojev za čebele in druge opraševalce, vsako dodatno drevo pa v odrasli dobi poskrbi tudi za izboljšanje mikroklime in lažje prenašanje težav zaradi globalnega segrevanja.

Bele jelke, divje hruške in divje češnje čakajo na končni prevzem; foto: GT

Sajenja medovitih rastlin se je udeležilo 20 naših članic in članov z ustreznimi prostorskimi kapacitetami, posamezna drevesa pa bodo rasla na približno 25 lokacijah v Ljubljani in njeni bližnji okolici. Med njimi je tudi Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana - odprti oddelek Ig, kjer naše društvo izvaja projekt Medena celica in bo na zelenem primestnem posestvu odslej rastlo še šest dodatnih medovitih dreves.

Naš član Monishankar pri sajenju; foto MS

Društvo Urbani čebelar se ob tej priložnosti zahvaljuje ČZS ter sponzorjem in podpornikom te lepe akcije za sadike, ki smo jih prejeli, razdelili in posadili v letošnjem letu!

G.T.