X
Išči
EN
11. 4. 2023
Nazaj Naprej

Umrl je Detlef Bluhm

Po krajši bolezni je 8. aprila 2023 umrl vsestranski nemški ustvarjalec Detlef Bluhm (r. 1954), pisatelj, založnik, urednik in fotograf ter ljubitelj in prijatelj slovenske kulture, ki se je večkrat oglasil v Ljubljani. 

Vrsto let se je ukvarjal s fotografskim beleženjem nočnih pejsažev mest, še posebej rodnega Berlina - z ekstremno dolgimi ekspozicijami brez dodatne osvetlitve je ustvaril iz znanih lokacij nekaj tujega in nelagodnega - skratka tisto, kar je Freud označil z Das Unheimliche. Njegove avtorske fotografije pa izražajo tudi samosvoj notranji mir, ki je bil v nasprotju z Detlefovim živahnim, priljudnim značajem in vitalnostjo.

Čebele, (c) Detlef Bluhm, 2018

Jeseni 2018 je nekaj večerov preživel tudi na urbanočebelarskih lokacijah v Ljubljani, med drugim smo skupaj obiskali stojišče našega člana Damirja Škrabana s panji v parku Tivoli ter streho B&B Hotela Park na Taboru. Fotografije s teh lokacij so se pozneje znašle na več razstavah v Nemčiji.

Od leta 2017 je pripravljal monografski knjižni projekt o nočni Ljubljani, v katerem je nameraval združiti kratkoprozne zapise slovenskih ustvarjalcev ter svoje fotografske impresije - knjiga naj bi končno izšla letos, pa ...

Njegov IG profil: https://www.instagram.com/detlef.bluhm/

Domača stran: http://detlefbluhm.de/

Miren počitek, spoštovani Detlef, in hvala za neminljivo umetniško zapuščino!