X
Išči
EN
16. 3. 2023
Nazaj Naprej

Vabilo na pogovor: Moj mali vrt, moja mala kmetija

V četrtek, 23. marca 2023 ob 18h vabimo v Ogledaljarno na Vidovdanski 2, Ljubljana na pogovor o arhitekturi za hrano - (mestni) samooskrbi, priložnostih za gojenje hrane v mestih, tudi o urbanem čebelarjenju in rešitvah za pridelovanje hrane s čim manj ogljičnega odtisa v prihodnosti.

cd06fo-BSEE-debata23-3-1200x584_F.jpg

V Sloveniji se vse več sprašujemo o samooskrbi s hrano. Lokalno pridelana hrana je gotovo bolj zdrava in ima manjši ogljični odtis. Svetovno gledano, majhne kmetije s površino manjšo od 2 hektarjev, proizvedejo več kot tretjino svetovne hrane. Hrana se v Sloveniji večinoma prideluje na manjših kmetijah, skoraj 40 % kmetij je manjših od 3 ha. V Sloveniji se število kmetij manjša (od l. 2000 se je zmanjšalo za več kot 20 %), imajo pa posamezne kmetije vse večjo površino, njihova povprečna velikost je 7 ha. Kakšna je arhitektura sodobne kmetije? Kako načrtovati samooskrbno krajino? Kako prostore za samooskrbo s hrano vključiti v načrtovanje podeželja? Kaj pa samooskrba s hrano v mestih?  Kje so priložnosti za gojenje hrane v mestih? Ali obstajajo arhitekturne rešitve za pridelavo hrane? Kakšne so arhitekturne rešitve za pridelovanje hrane – čebelnjaki, rastlinjaki, hlevi, lope, skupnostni vrtovi, …?

V pogovoru sodelujejo Alenka Fikfak (Fakulteta za arhitekturo UL), Gorazd Trušnovec (društvo Urbani čebelar), Katja Temnik (Kmetija Majnike) ter Sani Okretić Resulbegović (Arhitekturni Studio).

Kuratorka in moderatorka: Kristina Dešman

V okviru pogovora bomo predstavili razvoj urbanega čebelarjenja v Ljubljani in drugih slovenskih mestih ter spregovorili o možnostih, ki se odpirajo na tem področju znotraj razvoja mestnih prehranske preskrbe, izpostavili bomo pa tudi pilotni projekt društva Urbani čebelar "Medena celica" - opolnomočenje zaprtih oseb na Igu skozi delo s čebelami ter skupen FoodE konzorcij, ki se ukvarja prav z mestnimi (CRFS) prehranskimi verigami.

Vabljeni!

Več na: https://zavodbig.com/moj-mali-vrt-moja-mala-kmetija/