X
Išči
EN
3. 1. 2024
Nazaj Naprej

Urbanočebelarsko leto 2023 v 12 slikah

Energičen začetek; foto: GT, 2023

Čeprav vremenske razmere čebelarjenju v Sloveniji v preteklem letu niso bile naklonjene, se lahko nanj ozremo z zadovoljstvom ob opravljenem delu in se posvetimo novim izzivom ... Za začetek pa izpostavljamo nekaj pomembnejših urbanočebelarskih postaj leta 2023.

 

1. Damir Škraban zmagovalec natečaja za naj tehnološke rešitve v čebelarstvu

Dolgoletni član društva Urbani čebelar Damir Škraban je v preteklosti uspešno razvil vrsto inovacij in pripomočkov, ki pomagajo pri čebelarjenju, kot je npr. koridor za preprečevanje čebeljega ropa. Z našim članom Dejanom Pečnikom sta sodelovala pri večletnem razvoju prenosnega plinskega sublimatorja za oksalno kislino, ki se uporablja pri ekološkem zatiranju čebeljega parazita, varoje.

Predstavitev na sejmu ApiSlovenija v Celju; foto: GT

Poleg sublimatorja je Damir Škraban v letu 2023 na natečaj ČZS prijavil kot tehnološko inovacijo še elektronski nadzor stabilnosti (ESC) točil za med, ki rešuje problem premikanja in tresenja med točenjem. Z obema se je uvrstil med zmagovalce. Vse čestitke!

 

2. Berlin-Ljubljana-Berlin

V okviru Slovenskih kulturnih dnevov je bilo julija v Museum Europäischer Kulturen organizirano vodstvo po razstavi "Buzzing Slovenia" z urbanim čebelarjem Gorazdom Trušnovcem in sodobno umetnico Sašo Spačal. Vodstvo je moderirala kustosinja Sofia Botvinnik, sogovornika pa sta odprla številne zanimive vpoglede v urbano čebelarstvo, odnos ljudi do žuželk in navdihujoče čebelarske projekte. Razstava je v Berlinu na ogled do aprila 2024.

Berlin 2023 x 2; foto: arhiv društva in Helena Majewska

Septembra pa smo se z veseljem odzvali povabilu kolektiva Sonic Tomorrow k udeležbi na festivalu Situated Ecologies v Berlinu, kjer je bila na lokaciji Floating University izvedena delavnica o urbanem čebelarstvu in vlogi opraševalcev v sodobnih mestih. Hvala SKICA Berlin & Sonic Tomorrow - se veselimo nadaljnjega sodelovanja!

 

3. Predstavitev pitnika za čebele AuO

Čebelja družina porabi na višku sezone tudi 1 liter vode na dan in vesten čebelar poskrbi, da imajo njegove delavke "svežo pijačo" pri roki. Higienski prenosni pitnik za vodo AuO (3 x 5 litrov) je nastal v sodelovanju z arhitektom in oblikovalcem kovin Tomažem Čeligojem (tojo.i.to).

Pitnik za čebele AuO, foto: Janez Marolt

Skozi več sezon je izviren pitnik uspešno prestal test na raznih urbanočebelarskih lokacijah. Odlikujeta ga minimalistični oblikovalski pristop in uporaba trajnostnih materialov. Javno je bil predstavljen jeseni 2023, naročite pa ga lahko tudi preko naše spletne strani.

 

4. Omogočili smo domovanje družini čmrljev

Jeseni 2022 nas je na sedežu društva obiskal bližnji vrtec in s sabo prinesel darilo - leseno gnezdilnico za čmrlje. Namestili in uredili smo jo v skladu z navodili (hvala, Danilo Bevk) in v njej se je zgodaj spomladi '23 naselila čmrlja matica. V hiški se je kmalu uspešno razvila družina drevesnega čmrlja (Bombus hypnorum), te izredno delavne in miroljubne opraševalce pa je bilo prekrasno opazovati skozi vso sezono ... 

Čmrlja se kljub dežju vračata s cvetnim prahom; foto: GT

Če govorimo o trajnosti je treba več pozornosti nameniti dejstvu, da so medonosne čebele samo ena vrsta od številnih pomembnih opraševalcev v mestu in nasploh.

 

5. Obiskal nas je Jeff Pettis

Konec septembra je ČZS obeleževala 150-letnico obstoja in ob tej priložnosti je Ljubljano obiskal tudi dr. Jeff Pettis, predsednik Mednarodne zveze čebelarskih združenj Apimondia. Dobršen del dneva pred slovesnostjo je preživel v naši družbi. Predstavili smo mu društvene aktivnosti in poklepetali o soodgovornosti do opraševalcev, ki niso medonosne čebele.

Z dr. Jeffom Pettisom na strehi CD; foto: Marianne Pettis

Med drugim smo obiskali zapor na Igu, kjer izvajamo projekt Medena celica – opolnomočenje zaprtih oseb skozi čebelarjenje ter streho Cankarjevega doma; med pogovorom o možnih smernicah razvoja čebelarstva pa smo skupaj opravili pregled čebeljih družin na terasi Hotela Park.

 

6. Sodelovanje v raziskovalnem projektu Insignia

Urbani čebelarji se pogosto soočamo s pomisleki o onesnaženju. Tudi zato smo s panjema na sedežu društva z veseljem pristopili k sodelovanju v obsežnem znanstveno-raziskovalnem EU projektu Insignia, ki ga pri nas koordinira Kmetijski inštitut in v katerega je bilo vključenih več čebelarjev z različnih lokacij iz vsake od 27 evropskih držav.

Vstavljanje matrike za neinvazivno vzorčenje prisotnosti pesticidov; foto: GT

Tako bo čez kakšno leto - po zaključenih laboratorijskih analizah - na razpolago reprezentativen primerjalni vzorec onesnaženja okolja s težkimi kovinami, pesticidi, prašnimi delci in organskimi polutanti ter mikroplastiko, kakor se to odraža v čebeljih panjih ter pridelkih kot sta med in cvetni prah.

 

7. Medonosne čebele ne izumirajo!

Leta 2023 se je razblinila laž, da čebele izumirajo – na svetu jih še nikoli ni bilo toliko kot danes, v Sloveniji pa se je njihova količina v zgolj desetih letih (!) kar podvojila. So pa zares ogroženi drugi divji opraševalci in žuželke: zaradi klimatskih sprememb, poslabšanja okoljskih razmer ter tekme za naravne vire – s čebelami …

Članek v NYT z dne 19. 8. 2023; foto: GT

V preteklih dveh letih je bilo objavljenih več znanstvenih študij o škodljivosti prenaseljevanja z medonosnimi čebelami, o tem pa je avgusta '23 izšel tudi odmeven članek v časniku The New York Times, ki je za izhodišče vzel prav primer Ljubljane oz. Slovenije.

 

8. Na polno uspešna strokovna ekskurzija

Ko smo pred leti prvič organizirali strokovni izlet, smo si od znancev izposodili kombi, ki ga je potem vozil kar predsednik društva. Slabih 10 let pozneje smo se v prijaznem sodelovanju s Slovenskim akademskim čebelarskim društvom odpravili na strokovno ekskurzijo v Furlanijo pod vodstvom g. Franca Šivica.

Čebelar Marcon dokazano izvaja selekcijo na mirnost čebel; foto: GT

In – do konca napolnili velik avtobus. Majhen korak za slovensko čebelarstvo, precejšen za naše društvo ...

 

9. Razvijanje z UI podprtega čebelarskega sistema 

V veselje in čast nam je sodelovanje pri razvojnem EU projektu AIBeeSystem, ki nastaja v partnerstvu mladega, inovativnega slovenskega podjetja Senso4s d.o.o. in Instituta Jožef Stefan. Cilj projekta je razvoj z-umetno-inteligenco-podprtega čebelarskega sistema, ki spremlja vrsto parametrov znotraj in izven opazovanega panja.

Čebelarjenje prihodnosti s podatkovno podporo; foto: GT

Namen sistema je ponuditi čebelarju podporo pri odločitvah, vezanih na sezonske posege ter ga obveščati o objektivnem stanju družine in dogajanju v bližnji okolici. Z optimizacijo dela je namreč mogoče zmanjšati stres pri čebeljih družinah, kar pomembno vpliva na njihovo zdravstveno stanje in produktivnost ter zmanjšuje ogljični odtis čebelarjenja.

 

10. Knjiga Leto, ko so prišle čebele skoraj razprodana

Leta 2022 smo v sozaložništvu z založbo KUD Sodobnost International izdali slovenski prevod mladinskega (urbano)čebelarskega romana, sijajne knjižne uspešnice Petre Postert Leto, ko so prišle čebele. Napeta pustolovska zgodba vsebuje tudi izobraževalno komponento - skozi posamezne mesece namreč spremljamo biološki razvoj čebelje družine.

Izvrstno branje za vse letne čase; foto: GT

Dobro leto dni pozneje je knjiga Leto, ko so prišle čebele skoraj razprodana, nekaj izvodov imamo na zalogi le še pri društvu Urbani čebelar, naročite jo lahko preprosto preko naše spletne strani. Na dom vam jo pošljemo brez potnih stroškov. Pa veliko užitkov pri branju!

 

11. Vrvež na strehi Hotela Park 

V letu 2023 je bilo na strešni terasi B&B Hotel Ljubljana Park živahno kot še nikoli doslej - štirje čebelji panji na eni od najbolj atraktivnih mestnih lokacij so privabili številne obiskovalke in obiskovalce z vsega sveta, od ZDA na eni strani preko Evrope od Portugalske do Češke ter delegacije iz Mongolije na drugi strani. Če številnih televizijskih ekip tu niti ne omenjamo ...

Obisk čebelarske skupine iz Italije; foto: arhiv društva

Na naših urbanočebelarskih lokacijah v središču Ljubljane vas bomo z veseljem gostili tudi v prihodnje in zainteresiranim omogočili enkratno izkušnjo neobičajnega pogleda na mestni (in čebelji) vrvež. Kar oglasite se - dobrodošli!

 

12. Nadaljujemo s sajenjem medovitih rastlin

Med 120 čebelarskimi društvi v Sloveniji je bilo v letu 2023 društvo Urbani čebelar eno od zgolj (!) štirih, ki so se poleg pomladanskega termina prijavila tudi na jesenski razpis za podporo sajenju medovitih dreves in trajnic. V samoorganizaciji smo dodatno naročili še sadike podzvrsti vrbe, ki cveti vse leto (Salix triandra 'Semperflorens'), tako da bodo imeli opraševalci v bližini naših panjev na razpolago več hrane. Hvala Matjažu Levičarju za ta namig!

Trajnocvetoča mandljasta vrba; foto: GT

Slovenija je ena od evropskih držav, ki so najbolj izpostavljene posledicam klimatskih sprememb - v tej luči ostajamo zavezani poslanstvu izboljševanja pašnih pogojev za čebele in druge opraševalce v mestu.

 

in še ...

 

Ljubljanski urbani med slavijo poeti

Hrvaško-slovenski kulturolog Aljoša Pužar je julija 2023 objavil čudovito epsko, a hkrati zelo osebno pesnitev O pčelama i ljudima, v kateri med drugim izpostavlja (in hvali) tudi ljubljanski urbani med.

3qz5ao-AljosaPuzar-OpcelamaILjudima2.jpg
Odlomek iz pesmi 'O pčelama i ljudima'

 

Ostali smo brez besed ...

 

Upamo, da naše delo s trajnostnim pristopom k čebelam in drugim opraševalcem v mestu prispeva k boljšemu in prijetnejšemu okolju nas vseh. Vabljeni, da se pridružite našim aktivnostim, o katerih obveščamo na tem mestu in uradni FB strani; lahko nam pomagate na osebni ravni z donacijo dela dohodnine (kar vas nič ne stane, nam pa veliko pomeni!) ali kot institucija, lahko pa izrazite simbolično podporo delovanju tudi z včlanitvijo v društvo Urbani čebelar. Hvala lepa!

Veliko zdravja & sreče v 2024 - in naj medi!

Gorazd Trušnovec

p.s. You can find an English version of the article here.