X
Išči
EN
6. 10. 2023
Nazaj Naprej

Predstavitev pitnika za čebele AuO

V soboto, 7. 10. poteka na Prešernovem trgu v Ljubljani prireditev Medeni dan, v okviru katere si bosta lahko na stojnici društva Urbani čebelar ogledali tudi prototip higienskega pitnika za čebele AuO, ki je nastajal v letih 2022/23 in že stoji na šestih urbanočebelarskih lokacijah v Ljubljani. Vabljeni k obisku!

Pitnik AuO na strehi B&B Hotela Park Ljubljana

Pitnik za čebele AuO se je porodil iz potrebe po dostopnem viru čiste pitne vode za čebelje družine. Dostopnost vode postaja v vročih in sušnih poletjih vedno večji izziv, saj čebelja družina v vrhuncu poletja porabi tudi do 1l vode na dan. Vesten čebelar poskrbi, da imajo njegove delavke "svežo pijačo" pri roki in po nepotrebnem ne trošijo energije z iskanjem drugih virov.

Pitnik je nastal v sodelovanju med arhitektom in oblikovalcem kovin Tomažem Čeligojem ter društvom Urbani čebelar, čigar člani imajo panje na zelo različnih lokacijah. Zagotavljal naj bi možnost postavitve na razne podlage, primerno kapaciteto vode, stabilnost, enostavnost polnjenja ter tudi vklapljanje v različne ambiente, v katerih stojijo panji.

Pitnik AuO - pogled od spodaj 

Funkcioniranje pitnika izhaja iz znanega principa. Veliki stekleni vrči (3 x 5l) se napolnijo z vodo, zaprejo s krpo, pričvrščeno z vezicami oz. močno elastiko in obrnejo na glavo. Krpa se navlaži in postane zrakotesna membrana, ki zaradi podtlaka onemogoča odtekanje vode, hkrati njena vlažna površina nudi čebelam stalen vir neoporečne vode.

Pri pitniku AuO je stojalo za vrče izdelano iz kovinskih palic. Palice so skrivljene v tri trikotnike, med seboj prepletene ter zvarjene v paličje višine 1m. Palice v gornji ravnini skupaj s povezovalnim krogom zarišejo trikotna polja, v katera se vstavijo trije vrči z vodo. Precej lahkotna konstrukcija je kljub obtežbi na precejšnji višini povsem stabilna. Stoji na treh nogah, kar ji omogoča, da se prilagaja terenu. Višina 1m nudi primeren odmik od tal za dostopnost čebelam na različnih podlagah (travnik...).

Pitnik, postavljen v okviru projekta "Medena celica" na Igu

Kovina je tudi odgovor na različne kontekste, ambiente in podlage za postavitev. Lahko jo zarjavimo, barvamo, lakiramo, vročecinkamo. Za stojalo je porabljena majhna količina materiala, zato je lahko, a kljub temu stabilno. Stojalo omogoča tudi enostavno manipulacijo z vrči in polnjenje z vodo. V obliki pitnika lahko razberemo tudi šestkotnik – arhetipsko obliko, povezano s čebeljim satjem.

Pa še mali odvod: pogled s ptičje perspektive na pitnik brez kozarcev asocira na črko A obkroženo z O. Punkerski simbol za Anarhijo. V teoriji je anarhija pojem za družbeni red brez prisilne avtoritete. V čebelji družini tekom sezone matica gara enako kot delavke, v tempu pa se podrejajo drug drugemu. Kdo je v tej popolni urejenosti torej avtoriteta!?

Tomaž Čeligoj, avtor pitnika AuO, namešča vrče z vodo

 

Pitnik za čebele 'AuO'

Zasnova in izvedba (+besedilo): Tomaž Čeligoj – tojo.i.to

Sodelovanje: Ana Malalan Čeligoj – Anselma

                   Gorazd Trušnovec – društvo Urbani čebelar

Fotografije: Janez Marolt

 

K razvoju in izdelavi higienskih pitnikov za čebele AuO sta prispevala donacija podjetja Outfit7 in razpisna sredstva MOL. Hvala!