X
Išči
EN
7. 2. 2024
Nazaj Naprej

Vabimo k ogledu razstave - 10 let društva Urbani čebelar

 

hcg43o-PanoK-V3.jpg

Človeka zanimajo čebele vsaj odkar je ozavestil bivanje na tem planetu, in od nekdaj so bile te vsaj v manjši meri prisotne tudi v mestnih okoljih. Kljub temu je urbano čebelarstvo relativno nov pojem – kot organizirano obliko delovanja ga poznajo v svetovnih metropolah že nekaj desetletij, pri nas pa se je ta besedna zveza uveljavila predvsem v zadnjih desetih letih.

Društvo Urbani čebelar je bilo ustanovljeno februarja 2014 prav zaradi pomanjkanja posebnih znanj, povezanih s to dejavnostjo. Ustanovljeno je bilo, da si lahko nesebično izmenjujemo izkušnje ter nasvete in prijeme, potrebne za to, da je sobivanje s čebelami v mestih prijetno in da je ta dejavnost trajnostno usmerjena, predvsem z vidika skrbi za ustrezne pašne pogoje, za zdravo naravo, biotsko pestrost in za dobrobit drugih, enako pomembnih opraševalcev v naših okoljih.

Krakovski nasip, februar 2024; foto: GT

Društvo smo ustanovili z namenom združevanja posameznikov, ki delujejo na področjih čebelarstva, čebelarskega turizma, okoljevarstva, kmetijstva, biotehnologije, kulture, arhitekture in oblikovanja ter sorodnih področjih v Ljubljani in drugih slovenskih mestih. Iz združenja peščice, ki bi komaj lahko napolnila manjše omizje, je društvo v desetih letih preraslo v gibanje, ki vključuje številne posameznice in posameznike, pa tudi trajnostno usmerjena podjetja, kot so A1, SKB banka, Petrol in druge, tudi javne ustanove v skrbi za zeleno prihodnost.

Veseli smo, da je naše članstvo spolno uravnoteženo in da znižujemo povprečno starost slovenskega čebelarstva, pridružujejo pa se nam tudi članice, člani ter podpornice in podporniki iz drugih slovenskih mest. Društvo Urbani čebelar je leta 2020 prejelo plaketo glavnega mesta Ljubljana, saj mu je, kot pravi utemeljitev, »ljubljansko urbano čebelarstvo uspelo s pomočjo partnerjev v samo nekaj letih postaviti na svetovni zemljevid«. Ljubljanski urbani med in drugi čebelji pridelki s svojo kakovostjo posegajo po najvišjih nagradah na ocenjevanjih, pri čemer stalno spodbujamo ekološki pristop. Ob dosežkih v prvem desetletju našega delovanja pa se zavedamo vedno novih izzivov, povezanih s klimatskimi spremembami in zavestjo o ekološki, pa tudi socialni občutljivosti prostora, v katerem delujemo.

Prihaja pomlad, prihaja čas čebel; foto Luka Mladenovič

S pridobljenimi znanji in izkušnjami smo postali enakopraven sogovornik nekdanjim vzornikom v tujih velemestih, čebelarjenje na strehah Ljubljane pa nam omogoča privilegiran pogled na tkivo mesta, njegov vrvež in miselne tokove urbanističnega razvoja od Emone do danes. Glede na to, da bo že v bližnji prihodnosti več kot tri četrt Evropejcev živelo v mestih, je naša soodgovornost v razmišljanju, kako narediti te prostore čiste, trajnostne in prijetne za bivanje – in mesta, v katerih uspevajo čebele in drugi opraševalci, so prijetna tudi za življenje ljudi. Ali z latinskim pregovorom: Si sapis, sis apis – Če si želiš modrosti, bodi kot čebela.

Na Krakovskem nasipu predstavljen izbor združuje nekaj fotografij, ki so jih posnele naše članice in člani in jih prikazujejo v njihovem domačem ambientu, z vrhunskimi deli slovenskih poklicnih fotografov. Luka Dakskobler nas je spremljal več kot leto dni in je v preteklosti objavil svoje fotografije med drugim v reviji National Geographic, s fotografijami Cirila Jazbeca je The New York Times opremil svoj odmeven članek, Primož Predalič je s svojim posnetkom zmagal na mednarodnem natečaju, in tako naprej. Vsem smo hvaležni za prijazno sodelovanje in verjamemo, da lahko izbor ponudi nevsakdanji, nepričakovan pogled na pestrost življenja v slovenski prestolnici.

Vabimo vas na ogled fotografske razstave na Krakovskem nasipu v Ljubljani, ki obeležuje 10 let delovanja društva Urbani čebelar. Razstava je na ogled vsaj do sredine marca 2024 - v tem času je predvideno tudi javno vodstvo.

Gorazd Trušnovec

Vsaka fotografija je zgodba zase, portal v svet urbanega čebelarstva; foto GT

 

IMPRESUM

Zasnova razstave, izbor fotografij in spremni tekst: Gorazd Trušnovec; oblikovanje in postavitev: Mito Gegič.

Razstavo je omogočil javni zavod Turizem Ljubljana. Glavni sponzor: A1 Slovenija; donatorja: SKB banka in Petrol.

Hvala vsem avtorjem/icam fotografij ter vsem, ki ste sodelovali pri nastanku razstave ter ste podprli in še podpirate delovanje društva Urbani čebelar. Dobrodošli v naši družbi!