X
Išči
EN
16. 2. 2023
Nazaj Naprej

Vabilo na predavanje: prilagajanje na podnebne spremembe in ekološko čebelarstvo

so8r5o-F-IMG_6246_DaFotoGT.jpg
Matjaž Levičar ... in kako kaže z akacijo letos? Foto: GT

V ponedeljek, 20. 2. 2023 ob 18h vas vabimo na strokovno srečanje z Matjažem Levičarjem v "Bralnico" Španskih borcev (Zaloška 61, LJ). Predavatelj bo predstavil strategije prilagajanja na podnebne spremembe s čebelarskega vidika in kaj lahko tozadevno storimo sami - znano je, da se Ljubljana žal segreva precej bolj kot primerljiva mesta, kar pomeni, da bo v prihodnje življenje tu za ljudi, pa tudi rastline in živali opazno bolj stresno.

Zgodaj spomladi leta 2022 smo članice, člani in simpatizerji društva Urbani čebelar v okolici naših panjev, torej na širšem območju Ljubljane, posadili več kot 300 sadik medovitih dreves in trajnic. Pa so take delovne akcije dovolj? In kaj podnebne spremembe pomenijo za medenje v naši okolici?

Pol stoletja stara projekcija dviga CO2 in temperatur; foto SAČD/M. Papež

V drugem delu srečanja se bomo dotaknili prehoda v zakonsko predpisane okvirje ekološkega čebelarjenja. Matjaž Levičar je poklicni čebelar in član Slovenske čebelarske akademije, ki čebelari ekološko z 240 čebeljimi družinami in je član UO Združenja ekoloških čebelarjev. V okviru našega srečanja bosta sledila predstavitev in pogovor o tem, kje so pasti in na kaj je potrebno paziti pri prehodu na ekološko čebelarjenje ter kateri praktični sezonski posegi lahko vsem interesentom ta prehod v prihodnosti olajšajo.

Lepo vabljeni!