X
Išči
EN
18. 5. 2021
Nazaj Naprej

Pomagajte čebelam v mestu – donirajte del dohodnine

Dejavnosti društva Urbani čebelar lahko podprete tudi z donacijo dela dohodnine – kar vas ne stane nič, nam pa pomeni ogromno. Letos lahko storite to do konca maja!

Ali veste, da lahko vsako leto del odmerjene dohodnine, ki bi jo sicer pustili v državnem proračunu, namenite organizacijam v javnem interesu? Med temi je tudi društvo Urbani čebelar.

Čeprav mladi po stažu – letos se izteka 7. leto formalnega delovanja društva – smo lep čas delovali na prostovoljni osnovi, brez javne podpore, številne aktivnosti članov našega društva, partnerjev in simpatizerjev mestnega čebelarjenja pa so hitro pripeljale do mednarodno opaznih rezultatov: med drugim je bila Ljubljana decembra 2019 že drugič po letu 2017 proglašena za čebelam najbolj prijazno občino, Mestna občina Ljubljana pa je društvu Urbani čebelar za svoje delo v preteklih letih sredi 2020 podelila plaketo mesta Ljubljana.

Člani društva si prizadevamo za sonaravni, ekološki pristop k čebelarjenju, ki v največji meri upošteva potrebe samih čebel, pri čemer dobivamo najvišja priznanja za kakovost naših medenih pridelkov: Franc Petrovčič je prejel zlato priznanje za urbani cvetlični med, lani Gorazd Trušnovec za urbani gozdni med. Društvo Urbani čebelar s svojimi dejavnosti in inventivna storitev Najemi panj sta bila prepoznana tudi kot primer dobre interdisciplinarne prakse (“highlights”) na XXII Trienalu v Milanu, kar je izjemno mednarodno priznanje. O stalnih urbanočebelarskih dejavnostih lahko redno spremljate na naši spletni strani in družbenih omrežjih, prav tako imamo jasne in trajnostno usmerjene načrte za nadaljnji razvoj trajnostnega čebelarjenja v mestu. Pri vsem tem lahko pomaga tudi vaš prispevek!

Še do konca maja 2021 imate čas, da nam namenite del lanskoletne dohodnine. Spodaj so opisani različni koraki – noben od teh vam ne bo vzel več kot nekaj minut, dal pa bo trajno zadovoljstvo, da ste storili nekaj dobrega za sobivanje ljudi in čebel v mestu.

 

  • Preko spletnega portala eDavki

Kot registriran uporabnik se vpišete v spletni portal elektronskega davčnega poslovanja eDavki, izberete zastopanje sebe kot fizične osebe, kliknite na “Oddaja novega dokumenta” in v razdelku “Dohodnina” izberete “Doh-Don / Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije”. V elektronski obrazec, ki se odpre, vnesete  davčno številko društva (58980695) in pri odstotkih 1,0 % ter kliknete na: “Oddaj vlogo”. Ko je ta elektronsko podpisana, je postopek zaključen. Minuta dela.

 

  • Klasično, po pošti

Na spletni strani eDavki ali drugje (oziroma neposredno na tej povezavi) poiščete obrazec “Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije”, ga natisnete, izpolnite z vašimi podatki in s podatki društva Urbani čebelar ter podpisan obrazec pošljete po pošti na naslov vašega finančnega urada.

(Že natisnjene obrazce najdete tudi v vložiščih pristojnih enot FURS, tako da lahko zadevo hitro, preprosto in brez dodatnih stroškov uredite tudi ob osebnem obisku.)

 

♥ Čebele v mestu vam bodo hvaležne za podporo! ♥

 

HVALA!