X
Išči
EN
5. 7. 2022
Nazaj Naprej

Čebele tudi na 17. Evropskem kongresu psihologov v Cankarjevem domu

Cankarjev dom od 5. do 8. julija 2022 gosti 17. Evropski kongres psihologov – ECP, ki se ga udeležuje skoraj tisoč strokovnjakov z vsega sveta. Osrednja tema letošnjega kongresa je Psihologija kot središče znanosti: priložnosti in odgovornosti. Kot je povedal Marko Vrtovec, predsednik Društva psihologov Slovenije in predsednik kongresa ECP 2022, tema izhaja iz Boyackove raziskave, v kateri je naredil analizo citatov vseh znanstvenih revij, rezultati pa so pokazali, da je psihologija ena od sedmih središč znanosti.

Poleg psihologije so ostala središča znanosti še matematika, fizika, kemija, vede o Zemlji, družbene vede in medicina. Da je psihologija ena izmed sedmih središč znanosti, pomeni, da je vpliv psihologije na druge znanosti bistven in pomemben. Posledično ji to prinaša ogromno priložnosti za sodelovanja, pospešen razvoj, vplivanje, izboljšanje storitev ... Hkrati pa tudi odgovornosti, saj psihološke ugotovitve uporablja široka množica praktikov z različnih področij.

Odprtju kongresa sledi uvodno predavanje z naslovom Družbena komunikacija in vloga konsenza pri čebelah, ki so ga pripravili Janko Božič, Mojca Juriševič in Stephen David Reicher. Tematsko predavanje se je odlično zlilo s poslanstvom Cankarjevega doma, ki je med pionirji sodobnega urbanega čebelarjenja pri nas.

Čebele na strehi CD; foto Kristina Bursać

Na strehi Cankarjevega doma čebele sobivajo s kulturo že enajst let. Cankarjev med je visoke kakovosti s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. CD je tudi član Čebelje poti v Ljubljani.

V program kongresa ECP 2022 se Cankarjev dom aktivno vključuje tudi z vodenim ogledom panjev na strehi in strokovno razlago na temo urbanega čebelarjenja, za kar je poskrbel njegov pobudnik, podpredsednik društva Urbani čebelar, Franc Petrovčič. Do konca kongresa bo udeležencem na ogled na voljo tudi povečan fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele - 3D-kranjica, ki je bila del slovenske predstavitve na svetovi razstavi Expo v Dubaju.

3D-kranjica; foto Kristina Bursać

Do konca julija 2022 pa je podaljšana tudi razstava DALJNOGLED v 2. preddverju CD, ki med dosežki mladih oblikovalcev izpostavlja kreativno sodelovanje pri odmevnem projektu društva Urbani čebelar Medena celica - čebelarjenje z zaprtimi osebami na Igu.

2k04yo-F-IMG_5257_CD-Da.jpg
Del študentske avtorske ekipe na otvoritvi; foto GT

Čebelarska somentorja pri izvajanju pedagoškega projekta v zaporu sta Franc Petrovčič in Gorazd Trušnovec.