X
Išči
EN
17. 11. 2021
Nazaj Naprej

Poštna znamka “Slovenci v Kanadi”

12. 11. 2021 je izšla poštna znamka “Slovenci v Kanadi”, na katerih sta upodobljeni živili, ki naj bi simbolizirali Kanado in Slovenijo: javorjev sirup in med.

Izseljevanje Slovencev v Kanado je bilo obsežnejše šele proti koncu 19. stoletja. Največ se jih je preselilo iz sosednjih ZDA. Pred tem so bili le posamezni primeri misijonarjev (Friderik Baraga, Franc Pirc idr.), iskalcev zlata in rudarjev.

Na začetku 20. stoletja velja omeniti tudi pionirja na Aljaski Ljubljančana Freda Bahovca, po katerem se imenuje tudi eden od aljaških vrhov. Pred prvo svetovno vojno se je naselilo nekaj slovenskih družin v Britanski Kolumbiji in se zaposlilo v rudarstvu in gozdarstvu. Večje slovenske naselbine so se oblikovale okoli rudnikov v Britanski Kolumbiji, severnem Ontariu, Alberti, Novi Škotski in Quebecu. V tem obdobju je živelo v Kanadi okoli 5000 Slovencev. Obsežnejše priseljevanje se je nadaljevalo šele po koncu druge svetovne vojne, ko je Kanada začela leta 1947 sprejemati politične begunce iz Evrope. Največ se jih je naselilo v Torontu in okolici. Sledili so ekonomski emigranti, zlasti iz Prekmurja in Primorske, v petdesetih letih 20. stoletja. Priselilo se je okoli 6000 pretežno mladih ljudi, ki so ustrezne poklice pridobili že v domovini. Po nekaterih ocenah živi v Kanadi okoli 30 000 izseljencev in njihovih potomcev. Od teh jih je kar polovica v Torontu in okolici.

Izšel je tudi “ovitek prvega dne” s posebnim žigom

V 20-ih letih 20. stoletja so se slovenski izseljenci začeli povezovati v številnih društvih, ki še danes razvijajo pestre stike z domovino. Na nedavno izdani poštni znamki sta upodobljeni simbolični živili Kanade in Slovenije: javorjev sirup in slovenski med.

Prof. dr. Janez Bogataj

Vir in povezava: http://www.posta.si