X
Išči
EN
16. 5. 2023
Nazaj Naprej

Urbanočebelarsko dogajanje okrog 20. maja 2023

Vabimo vas, da se nam pridružite na več dogodkih v tednu okrog 20. maja 2023, ko praznujemo svetovni dan čebel in drugih opraševalcev.

 

Sreda, 17. 5.

B & B Hotel Ljubljana Park

Ob 18h organiziramo na "čebelji terasi" hotela Park v središču Ljubljane ogled tamkajšnjih panjev, predstavitev urbanega čebelarjenja ter medeni sprejem z degustacijo čebeljih pridelkov za udeležence generalne skupščine Evropskega sveta združenj književnih prevajalcev CEATL (Le Conseil européen des associations de traducteurs littéraires).

V okviru strokovnega srečanja delegatov iz vse Evrope bosta ta teden v Ljubljani organizirana še dva javna dogodka, več pa na strani DSKP.

Terasa Hotela Park; foto: Nina Medved/DSKP, 2021

 

Petek, 19. 5.

RTV Slovenija

Ob 17:15 vas vabimo k ogledu oddaje Ah, ta leta! - oddaja za starejše na programu TV Slovenija 1, ki bo tokrat posvečena čebelarstvu.

Avtorji so obiskali več urbanočebelarskih lokacij v Ljubljani, v tokratni oddaji pa se predstavljajo trije naši člani - Ljubo Struna, ki aktivno čebelari že 85 let (!), Franc Petrovčič in Gorazd Trušnovec. Gostja oddaje v studiu pa bo prva čebelarska mojstrica v Sloveniji, Marija Sivec.

 

Sobota, 20. 5.

Cvetlični raj na Kraterju

Med 10. in 13. uro z otroci (7+ let), čebelami, cvetlicami in drugimi opraševalcih rajali na prostoru ustvarjalnega laboratorija Krater v Bežigradu, kjer bo potekala delavnica spoznavanja medovitih rastlin, izdelali pa boste lahko prav poseben cvetlični lonček iz biomase, pripravljene iz invazivnih rastlin na licu mesta. Otroci ga bodo odnesli domov, ga dobro zalili in kmalu tudi sami doma občudovali svoj mini cvetlični raj 🌼 🌺 🍃!
 
Delavnico bosta vodila Sebastjan Kovač in Rok Oblak iz kolektiva Krater/Trajna idt., v sodelovanju s Centrom Rog in Društvom Urbani čebelar. Delavnica je brezplačna - prijave na tej povezavi.
 
Lepo vabljeni!
 
Biorazgradljivi lončki iz pulpe invazivk; foto: Krater
 

Čebelarjenje na terasi Cankarjevega doma in dokumentarec Čebelji dnevnik

Ob 12. in 16. uri: Ogled panjev in pokušina medu pod vodstvom Franca Petrovčiča

Cankarjev dom je med pionirji sodobnega urbanega čebelarjenja pri nas. Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel si lahko pobližje ogledate panje na tamkajšnji terasi in se srečate s čebelarjem in podpredsednikom našega društva Francem Petrovčičem, ki tamkaj upravlja z njimi že ducat let. Prijave: zvezdana.lazar@cd-cc.si 

Ob 20. uri: projekcija filma Čebelji dnevnik (Tagebuch eine Biene)

Nemčija, 2021, 92 min., režija Dennis Wells

V dokumentarnem filmu nam zimska in poletna čebela skozi svoje oči predstavita razburljivo popotovanje čebele od izleganja do oblikovanja nove čebelje družine. Triletno snemanje je z najnovejšo tehnologijo in naknadno obdelavo omogočilo edinstven vizualni jezik, ki prinaša povsem nov vpogled v svet čebel. Med drugim bomo videli, kako raznolike značaje imajo čebele in kako različne spretnosti obvladajo. Film je primeren tako za mlajše kot starejše ljubitelje in raziskovalce čebel.

Za član(ic)e društva Urbani čebelar je projekcija filma Čebelji dnevnik brezplačna!

Slika iz filma Čebelji dnevnik

 

Ponedeljek, 22. 5.

Radio Slovenija

Prvi dan v tednu se v jutru na Prvem družimo s Prvaki tedna - gost oddaje na radio Slovenija 1 v ponedeljek ob 8h in v istoimenskem podkastu bo predsednik društva Urbani čebelar, Gorazd Trušnovec.

 

Praznujmo svetovni dan čebel in drugih opraševalcev skupaj!