X
Išči
EN
16. 2. 2021
Nazaj Naprej

Tečaj varjenja medenega piva s čebelarsko opremo

Ob sprostitvi protikoronskih ukrepov napovedujemo 2. društveni tečaj domačega varjenja piva z medom v opremi, ki jo ima na razpolago vsak čebelar. Vabljeni!

Ste vedeli, da lahko v domači kleti na preprost način zvarite izvrstno pivo s standardno čebelarsko opremo? Ste vedeli, da lahko sladkor, ki sproža alkoholno vrenje, nadomestite z medom in tako oplemenitite končni okus tega tudi med gurmani vedno bolj cenjenega napitka? Ste vedeli, da lahko v koledarskem letu znotraj gospodinjstva brez prijave in obračunavanja davkov ter trošarin zvarite in popijete do 500 litrov piva?

Društvo Urbani čebelar v pomladnem terminu 2021 organizira že 2. tečaj domačega pivovarstva, na katerem boste izvedeli vse to in še več, da se boste lahko lotili proizvodnje piva za lastne potrebe po preprostem postopku z dodatkom medu.

  1. Srečanje predvidoma 1. teden marca 2021: kratko uvodno predavanje o pivu, način naše izdelave piva (medeno pivo oziroma pivo z dodatkom urbanega medu k osnovnim sestavinam pred samim vretjem), priprava ustrezne posode, pravilna razmerja surovin, prikaz priprave pivine s posebno pozornostjo na kakovosti kvasovk, postopek vrenja pivine (temperatura, čas, preverjanje prisotnosti sladkorja), ohlajanje pivine.
  2. Srečanje predvidoma 3. teden marca 2021: čiščenje ustreznih steklenic, ločitev od usedline, pretakanje piva v sterilne steklenice, dodajanje sladkorja za sekundarno vrenje, postopek zorenja piva v steklenicah.
  3. Srečanje v petek, 23. aprila 2021: na “Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev” se bomo ob 17h zbrali na stojišču Damirja Škrabana v parku Tivoli, kjer bo potekala degustacija zvarjenega piva na društvenem pikniku s strokovnimi komentarji in nasveti glede morebitnih prihodnjih sprememb in izboljšav v samem postopku varjenja.

Tečaj bo vodil Marjan Marolt, član društva Urbani čebelar z dolgoletnimi izkušnjami domačega varjenja piva. Na lanskem tečaju smo zvarili rubinast porter z dodatkom urbanega kostanjevega medu. Ker se je kombinacija izkazala za naravnost izvrstno, jo bomo letos verjetno ponovili.

Na koncu prejme vsak udeleženec 2 steklenici na tečaju proizvedenega piva. Udeležba za član(ic)e društva Urbani čebelar in njihove bližnje je brezplačna, za vse ostale znaša prispevek 15 EUR na osebo. Interesenti, rezervirajte svoja mesta na e-mail: urbani.cebelar@gmail.com

Prvo in drugo tečajniško srečanje bosta potekala v popoldanskih urah v kuhinjskih prostorih Centra Kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah, ki ustrezajo HACCP standardom. V skladu s priporočili o omejevanju širjenja koronavirusne bolezni je možna udeležba do 10 oseb ob ohranjanju ustrezne razdalje in drugih previdnostnih ukrepih. Ob večjem interesu bo tečaj ponovljen v poznejšem terminu.

Tečaj domačega varjenja piva društva Urbani čebelar je del aktivnosti projekta FoodE – Food Systems in European Cities. Strokovni program društva sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Tekst in foto: Gorazd Trušnovec