X
Išči
EN
17. 5. 2024
Nazaj Naprej

Svetovni dan čebel 2024 v Cankarjevem domu

Cankarjev dom se kot eden od začetnikov urbanega čebelarstva v Sloveniji pridružuje praznovanju 7. svetovnega dneva čebel, katerega glavni namen je ozaveščanje o pomenu čebel ter drugih opraševalcev za človeštvo, prehransko varnost, globalno odpravo lakote, varstvo okolja in biotsko raznovrstnost. Čebele so opraševalke večine rastlin ter pomemben člen naravnega ravnovesja in obstoja življenja na Zemlji.

V Cankarjevem domu so na eno od strešnih teras 1. aprila 2011 prvi namestili nakladne panje in začeli z urbanim čebelarstvom. Pobudo je dal Franc Petrovčič, podpredsednik društva Urbani čebelar in sodelavec Cankarjevega doma, ki je prejemnik odlikovanja Antona Janše III. in II. reda. Med, ki ga čebele že desetletje pridelujejo na strehi CD, je vključen v shemo višje kakovosti s certifikatom SMGO.

dgzyvo-CD-20052024.jpg

Program Cankarjevega doma ob 7. svetovnem dnevu čebel

Ob 12. in 16. uri
Ogled panjev in pokušina medu
Vodi: Franci Petrovčič
Prijave: zvezdana.lazar@cd-cc.si
Na strehi Cankarjevega doma čebele sobivajo s kulturo že dvanajst let in tako smo med prvimi urbanimi čebelarji v Sloveniji. Cankarjev med je visoke kakovosti s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Cankarjev dom je član Čebelje poti v Ljubljani, ki jo je leta 2015 zasnovala ter jo danes vodi in nadgrajuje Mestna občina Ljubljana.

Ob 20. uri
Čebelji dnevnik
Tagebuch einer Biene/A Bee Diary
Režija: Dennis Wells
Nemčija, 2021, 92 min.
V dokumentarnem filmu nam zimska in poletna čebela skozi svoje oči predstavita razburljivo popotovanje čebele od izleganja do oblikovanja nove čebelje družine. Triletno snemanje je z najnovejšo tehnologijo in naknadno obdelavo omogočilo edinstven vizualni jezik, ki prinaša povsem nov vpogled v svet čebel.
Kosovelova dvorana, 4 EUR

Vir in povezava: https://www.cd-cc.si/