X
Išči
EN
25. 5. 2018
Nazaj Naprej

Priložnostna poštna znamka: Svetovni dan čebel

Pošta Slovenije je na predlog člana društva Urbani čebelar Tomislava Burnaća sprejela v svoj program izdajo priložnostne poštne znamke ob praznovanju 1. svetovnega dne čebel maja 2018.

V skladu s svojimi uveljavljenimi postopki je Pošta Slovenije na začetku leta 2018 izvedla interni razpis za oblikovalske rešitve in med prispelimi predlogi izbrala tistega, ki ga je prispeval Zlatko Drčar.

Znamka vsebuje motiv čebele pasme kranjska sivka (Apis mellifera carnica) na cvetu; na bloku se nahajata še stiliziran portret pionirja modernega čebelarjenja ter uradni logotip kampanje za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Ob znamki je bil izdan tudi ovitek prvega dne, na katerem se nahaja faksimile naslovnice prve slovenske izdaje Janševe knjige “Popolni nauk o čebelarstvu”. Za žig prvega dne je bila izbrana pošta v Žirovnici, ki pokriva tudi rojstni kraj Antona Janše.

 

Tehnični podatki znamke

Motiv: svetovni dan čebel; ilustracija in oblikovanje: Zlatko Drčar, 2018

Nominala: 1 EUR

Velikost znamke: 42,60 x 29,82 mm, blok: 70,00 x 60,00 mm

Zobčanje: okvirno 14:14

Datum izida: 25. maj 2018

Žig prvega dne: 4274 Žirovnica

Ovitek prvega dne: 16/2018, 4274 Žirovnica

 

Ovitek prvega dne in žig prvega dne
Ovitek prvega dne in žig prvega dne

 

Svetovni dan čebel

(spremni tekst iz Biltena Pošte Slovenije, št. 121, maj 2018)

OZN je sredi decembra 2017 na slovensko pobudo soglasno sprejela 20. maj za svetovni dan čebel. S tem se je zaključil večletni trud Čebelarske zveze Slovenije, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, slovenske diplomatske mreže in številnih drugih akterjev. Dan je namenjen zavedanju izjemnega pomena čebel za preživetje človeka – od njih je odvisna kar tretjina vse pridelane hrane; opraševalci, med katerimi imajo čebele najpomembnejšo vlogo, pripomorejo k uspešni kmetijski proizvodnji in varnosti preskrbe s hrano, s svojim delovanjem pa ohranjajo biotsko raznovrstnost.

Slovenski čebelarji na avtohtono kranjsko sivko (Apis mellifera carnica) nismo navezani le zaradi tradicije, ampak se zavedamo tudi nujnosti ohranjanja pasemske čistosti – zaradi svojih izjemno pozitivnih lastnosti (krotkost, delavnost) je pristna »kranjica« namreč cenjena in iskana širom sveta.

20. maj pa ima tudi sicer simbolno težo za Slovenijo, saj je za svetovni dan čebel proglašen prav rojstni dan Antona Janše (1734-1773), ki je s svojimi pisnimi dognanji in praktičnim učenjem v novoustanovljeni šoli na Dunaju pod patronatom cesarice Marije Terezije utemeljil moderno čebelarstvo. Zato je logično, da bo prvo praznovanje tega dne potekala 20. maja 2018 prav na Breznici, v Janševem rojstnem kraju.

Gorazd Trušnovec