X
Išči
EN
25. 5. 2019
Nazaj Naprej

Naročilo knjige Več kot med

Na svetovni dan čebel 2019 je izšel slovenski prevod knjige Več kot med, v kateri avtorja Markus Imhoof in Claus-Peter Lieckfeld strokovno poglobljeno, a hkrati na poljuden način predstavljata čebele na več koncih sveta.

Obenem prikazujeta, kaj ogroža njihovo življenje ter kje so možne rešitve zanje in za nas. V ta namen sta v dokumentarnem filmu More Than Honey iz leta 2012 prepustila glavno besedo ljudem – med drugim velečebelarju, ki vsako leto pretovori na desettisoče čebeljih družin v tovornjakih preko ZDA; družini, ki se ukvarja z vzrejo matic in pošiljanjem le-teh po vsem svetu, ter trgovki s cvetnim prahom s Kitajske, kjer medtem (že) ročno oprašujejo cvetove jablan …

Čudovita knjiga Več kot med, ki je nastajala vzporedno z dokumentarcem in kombinira osebno perspektivo z znanstveno podprtimi ugotovitvami, predstavlja celovit vpogled v ozadje superorganizma medonosne čebele, pri čemer ni besedilo nič manj fascinantno kot osupljivi posnetki filma.

Rojstvo matice (posnetek iz filma in knjige); foto (c) zeroone film
Rojstvo matice (posnetek iz filma in knjige); foto (c) zeroone film

 

PODATKI O KNJIGI

Markus Imhoof in Claus Peter Lieckfeld: VEČ KOT MED, o življenju in preživetju čebel

Prevod: Alexandra Natalie Zaleznik

196 strani z barvnimi fotografijami, format povečan A5, poltrda vezava, platnice z zavihki

Založila: Društvo Urbani čebelar in Medtem, zavod za kulturo in naturo

Cena: 19,90 EUR; datum izida: 20. 5. 2019

Knjigo Več kot med lahko dobite takoj po preprostem naročilu: vse, kar morate storiti je, da nam na mail info@medtem.si pošljete vaše podatke (ime, priimek, naslov, davčna številka); in na vaš elektronski naslov boste prejeli predračun z vsemi podatki za nakazilo. Plačilo lahko opravite preko spletne banke oziroma na vseh vplačilnih mestih Pošte Slovenije ali vaši banki. Po želji vam lahko pošljemo tudi izpolnjen UJP nalog.

Knjigo vam pošljemo po pošti na naše stroške, lahko jo osebno prevzamete na sedežu društva Urbani čebelar ali pa po dogovoru svoj izvod prevzamete na katerem od društvenih dogodkov.

Čebelarjenje z Markusom Imhoofom na terasi B&B Hotela Park; foto: Andrea Zonta/Večer
Čebelarjenje z Markusom Imhoofom na terasi B&B Hotela Park; foto: Andrea Zonta/Večer

Markus Imhoof je ob izidu knjige obiskal Ljubljano, nekaj intervjujev z njim pa si lahko preberete na naslednjih povezavah:

https://www.delo.si/novice/okolje/industrijsko-kmetijstvo-je-diktatorstvo-185278.html

https://www.vecer.com/markus-imhoof-migranti-cebele-in-paradiznik-10011594

https://www.rtvslo.si/kultura/film/ce-k-njim-pristopimo-odprto-ugotovimo-da-gre-za-ljudi-kakrsni-smo-tudi-sami/489298

G.T.

 

Slovenski prevod knjige je izšel s podporo Veleposlaništva Švice v Republiki Sloveniji, SKB banke d.d. Ljubljana in Mestne občine Ljubljana.