X
Išči
EN
15. 8. 2014
Nazaj Naprej

Naredi-sam: satje v medu

Kako v nekaj preprostih korakih z nadgradnjo običajnega nakladnega panja do z medom napolnjenega satja, zgrajenega v samih kozarcih?

Satje v medu je zdravo in slastno delikatesno živilo, pri katerem čebelarji običajno izrezane kose deviškega satja, polnega zrelega medu, vložimo v steklen kozarec in ga zvrhano napolnimo s sveže točenim medom.

Obstaja pa tudi postopek, pri katerem čebele same zgradijo satje v steklenih kozarcih.

Vse, kar za to potrebujemo, je nakladni panj, pri katerem nad plodišče dodamo z nekaj mizarske veščine prilagojeno mediščno naklado.

Za osnovo bo prišla prav dovolj čvrsta deska v dimenzijah obstoječega panja.

V desko izvrtamo luknje v velikosti steklenih kozarcev.

Kozarci se morajo tesno in trdno prilegati izrezanim odprtinam.

Tako prilagojeno “mediščno naklado” napolnimo z narobe obrnjenimi steklenimi kozarci.

V panj naselimo čebele oziroma dodamo “nadgrajeno” naklado že naseljenemu plodišču.

In z nekaj potrpljenja ob dobro preskrbljenih čebelah na koncu uspešne sezone dobimo prekrasen delikatesni proizvod.

Povezava z natančnejšimi navodili:
http://removeandreplace.com/2013/05/07/how-to-easily-make-a-beehive-in-a-jar-backyard-project-diy/