X
Išči
EN
5. 5. 2016
Nazaj Naprej

Društveni program maj in junij 2016

Maja in junija tudi mi kar malo rojimo … V nadaljevanju si lahko preberete, kaj vse se bo dogajalo na ravni društva Urbani čebelar.

 

Slovensko akademsko čebelarsko društvo in Kmetijski inštitut Slovenije vabita na predavanje gostujoče predavateljice izr. prof. dr. Ivane Tlak Gajger. Predavanje bo v sredo, 4. maja 2016, ob 16.00 uri v dvorani Kmetijskega inštituta Slovenije (Hacquetova ulica 17, Ljubljana, Paviljon, II. nadstropje). Predavateljica bo izvedla predavanje z naslovom: “Vpliv prehranskih dodatkov na razvoj bolezni v čebelji družini“.

 

V četrtek, 5. 5. sodelujemo v okviru praznovanja Tedna Evrope. Kot društvo se v partnerstvu s Kud Obrat, ki upravlja vrt Onkraj gradbišča, predstavljamo s svojim programom, promocijskimi materali, medenimi izdelki in degustacijo na stojnici pred hišo EU na Bregu v Ljubljani, od 12h do 19h. Za vse zainteresirane je med 17h in 19h organiziran ogled skupnostnega vrta Onkraj gradbišča med Resljevo in Kotnikovo s tamkajšnjim urbanim čebelarstvom.

Več na povezavi: Teden Evrope – sklenimo krog.

 

V sredo, 11. 5. društvo Kulturna četrt Tabor organizira že 9. Dan soseda. Hotel Park Tabor ob 15h organizira vodeni ogled urbane strehe z vrtičkom in čebeljimi panji s kratko predstavitvijo urbanega čebelarstva.

 

V petek, 20. 5. obišče Ljubljano generalni direktor Organizacije združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (FAO) g. José Graziano da Silva. Ob tej priložnosti bo organizirana medena tržnica na ploščadi pred MKGP (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), na kateri se bomo predstavljali kot društvo in posamezniki.

 

V podporo slovenski iniciativi, da bi Organizacija združenih narodov 20. maj – kot obletnico rojstva enega od evropskih pionirjev čebelarstva, Antona Janše – razglasila za svetovni dan čebel, z založbo Beletrina organiziramo literarni večer ob čebeljih panjih v Kulturnem centru Španski borci. Predviden je pogovor z literatom Dušanom Šarotarjem in branje iz njegovega romana Panorama, ob tej priložnosti pa si bo mogoče individualno ogledati tudi tamkajšnje čebelarjenje na strehi kulturnega centra.

 

 

V četrtek, 26. 5. v sodelovanju s ČZS organiziramo za člane vseh čebelarskih društev strokovno predavanje dr. Petra Kozmusa “Pomen in postopek izvajanja osnovne odbire kranjske čebele” in sicer se bo to začelo ob 17h v Kulturnem centru Španski borci / bralnica v 1. nadstropju / Zaloška 61,  Ljubljana. Vabljeni!

Vse člane društva Urbani čebelar, ki ste pozimi naročili nov čebelarski Dnevnik veterinarskih posegov obveščamo, da so prispeli in da jih boste lahko prevzeli na tem predavanju (oziroma po predhodnem dogovoru pri predsedniku društva).

 

V torek, 31. 5. vabimo na otvoritev razstave Urbana čebelja domovanja. V šolskem letu 2015/2016 je v okviru seminarja prof. Mihe Dešmana na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani potekala delavnica razvoja idejnih načrtov za urbane čebelnjake in stojišča za nakladne panje. Otvoritev razstave študentskih del bo ob 11h v pritličju Dvorane A (prodajni prostor 96, bližina vhoda A2) v BTC City Ljubljana, odprtja pa se bo udeležila vrsta uglednih gostov. Vljudno vabljeni!

 

JUNIJ

V četrtek, 9. junija bo čebelarski mojster Franc Šivic izvedel predavanje na temo medovitih rastlin, s poudarkom na medovitih drevesih in predvsem o tistih, ki so že posajena ali bi bila še posebej primerna za mestna okolja oziroma v korist urbanih čebel. Predavanje, namenjeno vsem članov slovenskih čebelarskih društev, bo potekalo ob 17h v “bralnici” (1. nadstropje) Centra kulture Španski borci v Mostah.

 

V petek, 17. junija je načrtovan vseslovenski Dan odprtih vrat čebelarjev. V sodelovanju s skupnostnim vrtom Onkraj gradbišča bomo odprli vrata za vse, ki jih zanima urbano čebelarjenje, predvideno je tudi točenje medu in pokušina čisto sveže letošnje medene letine na licu mesta. O detajlih vas bomo še obvestili na tem mestu.

 

V četrtek, 23. junija se predstavljamo na ljubljanskem gradu, in sicer na stojnici v predprostoru pri razstavi “Ohranimo čebele”. Delovanje urbanega čebelarjenja bomo zainteresiranim obiskovalcem predstavljali med 12h in 17h. Vabljeni!

 

Naj medi!