X
Išči
EN
30. 9. 2021
Nazaj Naprej

Društvena ekskurzija na Primorsko

V soboto, 9. oktobra 2021 organizira društvo Urbani čebelar strokovni izlet v Vipavsko dolino in v slovensko zamejstvo pod vodstvom g. Franca Šivica.

Odhod iz Ljubljane je ob 8h. Med vožnjo bomo slišali nekaj značilnosti o Goriški, njeni zgodovini, podnebju, gospodarstvu, kulturi in tako bi po dobri uri vožnje prispeli v Šempas. Tu pustimo vozilo ob stari šoli in gremo peš skozi stari del vasi, mimo 400 let dobro ohranjene vinogradniške kmetije Batič, mimo farne cerkve sv. Silvestra ter pridemo po dvajsetih minutah zmerne hoje do domačije g. Franca Šivica. Tu si bomo ogledali fotogalerijo s čebelarskimi motivi, čebelarski muzej z zanimivo zbirko miniaturnih kopij različnih slovenskih čebelnjakov ter sodobno točilnico za med. Slišali bomo predavanje o metodi preprečevanja rojenja, ki je kombinirana z višjim donosom medu, z vsakoletno obnovo matic in s prekinitvijo razmnoževanja varoj.

Galerija na domačiji g. Šivica v Šempasu; foto: Franc Šivic
Galerija na domačiji g. Šivica v Šempasu; foto: Franc Šivic

Po ogledu domačije se odpeljemo dva kilometra iz vasi do obsežne parcele z zasebnim botaničnim vrtom medovitih dreves, grmov in trajnic. Vsaka rastlina ima tablico z imenom v slovenskem, latinskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. Lahko si ogledamo dve podvrsti akacij, ki so jih selekcionirali Madžari: en tip služi za proizvodnjo lesa, drugi, po imenu rozacin, pa za čebelarske namene, ker cveti 7 do 10 dni kasneje od običajne akacije in za katerega se je letos izkazalo, da je odporen na pomladanske pozebe. Gremo mimo zelenjavnega vrta in sadnih dreves ter pridemo do stojišča čebel v AŽ in nakladnih panjih.

Izbor medov čebelarstva “Silvan” iz Doberdoba
Izbor medov čebelarstva “Silvan” iz Doberdoba

Po kosilu na bližnjem kmečkem turizmu je v popoldanskem delu načrtovan obisk odličnega čebelarja Silvana Ferfolje, ki živi v Doberdobu na italijanski strani. Čebelari pretežno z DB  in delno z AŽ panji. Pred dvema letoma je na državnem tekmovanju osvojil za svoj cvetlični med naziv šampiona kot najboljši cvetlični med Italije. Ogledali si bomo tudi vas Doberdob, ki je bila prizorišče krvavih bojev v času prve svetovne vojne in je znana iz istoimenskega romana Prežihovega Voranca.

Sledi povratek v Ljubljano v zgodnjih večernih urah.

Nekaj mest na avtobusu je še prostih, v kolikor bi se nam nameravali pridružiti, se lahko za informacije obrnite na naš društven e-mail: urbani.cebelar@gmail.com

G.T.