Na Fakulteti za arhitekturo UL v letu 2016 ni potekala le delavnica razvoja načrtov za urbane čebelnjake in stojišča za nakladne panje v seminarju prof. Mihe Dešmana, ampak tudi delavnica razvoja inovativnih urbanih panjev v seminarju prof. Tadeja Glažarja.

V nadaljevanju predstavljamo štiri projekte, ki so bili uspešno razviti do idejnih načrtov in prototipov. Mentor seminarske delavnice je bil, kot že rečeno, izr. prof. Tadej Glažar, s strokovnimi nasveti s področja čebelarstva je priskočil na pomoč prof. dr. Janko Božič z Biotehniške fakultete, kot čebelarski praktik pa je pri razvoju projektov pomagal čebelar Uroš Kovač. V sodelovanju s podjetjem Medus.

Slovenija je svetovno znana čebelarska dežela s prepoznavno in priznano avtohtono vrsto čebel kranjska sivka. Danes narašča zanimanje ljudi za gojenje čebel v urbanem okolju ter posledično narekuje raziskovanje oblikovanja urbanega čebeljega panja. Namen delavnice je (bil) spoznati pomembno mesto čebel v biološki verigi, spoznati stanje sodobnega čebelarstva in njegovo ogroženost zaradi ekstenzivnega kmetijstva ter oblikovati urbani panj, ki bo v oblikovnem in funkcionalnem smislu primeren za uporabo in postavitev na vrtove, balkone, strehe in terase po urbanem okolju.

 

ALT panj

“Cilj panja je vpeti čebelarjenje v življenje amaterskih ljubiteljev čebel, saj je primeren za manjše družine in tako tudi manjše prostore, kot je na primer balkon. Posebnost so vratca za nemoteno opazovanje čebel in pa lažje shranjevanje medu s principom kozarcev.”

ALT panj, avtorica Nina Burger

 

Totem

“Zgornji del panja je v celoti sestavljen iz lesa, podstavek pa iz betona. Ovoj v zimskem času služi kot izolacija, v toplejših pa dobi funkcijo shranjevanja orodja, oziroma ko je odprt, služi kot sedalna površina.”

Totem, avtor Jan Kozinc

Maketa panja Totem, foto: GT

 

Panj Urbanj

“Panj je v celoti sestavljen iz več enakostraničnih trikotnih naklad, v katerih so trikotni satniki in satnice. Lahko ga uporabiš na dva načina, kot nakladni panj za večje družine in skladiščenje medu, ali kot enojen obešalni panj za manjše (rezervne) družine.”

Panj Urbanj, avtor Jan Krek

Panj Urbanj, lesen prototip posamezne naklade s satnimi okvirji 1:1; foto: GT

 

K-3AŽ

“Izhaja iz koncepta kroga, natančneje valja. V zgornji, glavni del je na sredino postavljen klasični trietažni AŽ panj, brez zadnjih vrat za servisiranje, saj le teh ne potrebujemo, ker pride panj iz vseh treh strani, razen sprednje, kjer je vhod za čebele, obdan s tremi predelnimi vrati, ki se zapirajo v krog.”

K-3AŽ, avtorica Sara Komac

Maketa projekta K-3AŽ v seminarju prof. Tadeja Glažarja; foto: GT

 

Po promo materialih FA priredil Gorazd Trušnovec.

 

Napovedujemo: fotoreportaža uspešne namestitve s čebeljami naseljenega prototipa “Panj Urbanj” na Fakulteti za arhitekturo, avgust 2017.