V sredo, 13. julija 2016 bo otvoritev razstave študentskih projektov za Urbana čebelja domovanja pred Mestno hišo v Ljubljani. Ob tej priložnosti objavljamo spremno besedilo prof. Mihaela Dešmana.

–   –   –   –   –

V Ljubljani imajo čebele, ki letajo na pašo v premeru do treh kilometrov, na voljo številne parke, drevorede in drugo mestno zelenje, pa tudi razdalje do večjih zelenih površin so znotraj njihovega dosega. Urbano čebelarstvo se v zadnjih letih hitro razvija. V mestu je vse bolj prisotna zavest o pomenu opraševanja in pridelave medu, kar vpliva na številne odločitve in projekte, kot je izbor medovitih dreves in okrasnih rastlin za nove ureditve. Lani je Ljubljana odprla Čebeljo pot, letos pa je urbano čebelarstvo ena od nosilnih vsebin mestnih prireditev.

 

Študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z mestno upravo in čebelarsko stroko razvili projekte za mestne urbane čebelnjake, namenjene za panje klasičnega slovenskega AŽ-formata, ter tudi projekte za stojišča za nakladne panje. Stojišča bodo postavljena v Tivoliju, prototipi čebelnjakov pa bodo sprva razstavljeni, pozneje pa se načrtuje tudi njihova postavitev na več lokacijah, med drugim v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, pri Biotehniški fakulteti in na Ljubljanskem gradu.

 

Nastalo je pet izvirnih načrtov za urbane čebelnjake in ureditev treh stojišč

Nastalo je pet izvirnih načrtov za urbane čebelnjake in ureditev treh stojišč

 

Urbani čebelnjak je hišica, v katero so postavljeni panji, obenem pa je tudi urbana informacijska točka, ki pripoveduje o tradicionalni in sodobni kulturi čebelarjenja. Čebele in panje ščiti pred slabim vremenom, vzdržuje stalno temperaturo in zagotavlja dobro zračenje. Omogočati mora pristajanje in vzletanje čebel ter slednje varovati pred škodljivci in vandalizmom. Vanj naj bi bilo možno pospraviti orodje in opremo, ki jo čebelar potrebuje pri delu.

 

Čebelnjak naj bi imel tudi izobraževalni namen: ljudem naj bi omogočal, da se približajo čebelam, opazujejo delo čebelarja ter iz bližine opazujejo skrivnostni ples čebel in poslušajo njihovo brenčanje. V širšem smislu je urbani čebelnjak tudi zastopnik trajnostne ideje o prehranski samooskrbi, saj čebele pridelujejo ekološki prehrambni izdelek neposredno iz lokalnega okolja. Poleg tega je tudi mikro arhitekturni objekt, ki sooblikuje urbani ambient, v katerega je postavljen. Pomaga zmanjšati predsodke, ki jih imajo ljudje do čebel, in prispeva k splošni trajnostni kulturi.

 

Brošura z idejnimi načrti projektov

Spremna brošura z idejnimi načrti projektov

 

Izhodišče za razmišljanje o nalogi je bilo Plečnikov čebelnjak na njegovem vrtu v Trnovem. Mojster je s svojo genialno neposrednostjo postavil panje na podstavek iz kanalizacijske cevi in jih pokril z valovito ploščo. Študenti so z mladostno domišljijo in elanom pristopili k nalogi ter predlagali sveže in inovativne rešitve.

 

Sodelovanje s strokovnjaki čebelarji je zagotovilo, da je ta eksperimentalni projekt tudi strokovno in znanstveno preverjen in utemeljen. Odsek za razvoj podeželja znotraj Oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana je z entuziastično podporo ključni člen v procesu uresničitve urbanih čebelnjakov, ki so jih razvili študenti, in pri povezovanju s posameznimi čebelarji, ki bi na podlagi teh projektov želeli postaviti svoj urbani čebelnjak.

 

Prof. Mihael Dešman, foto: BTC City

 

V ospredju: študenti seminarja Dešman na FA

V ospredju: študentke in študenti seminarja Dešman na FA, avtorji razstavljenih projektov

 

Znotraj Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016 je mesec julij posvečen biotski raznolikosti in čebelam. Razstava seminarskih del  Urbanih čebeljih domovanj je bila junija na ogled v BTC Cityju, v sredo, 13. julija 2016 ob 17h pa bo otvoritev v info središču pred Mestno hišo.

Na predavanju v Veliki sejni dvorani v Mestni hiši bodo predstavljene naslednje vsebine:
– Čebelja pot (Maruška Markovčič, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za varstvo okolja, Odsek za razvoj podeželja)
– Čebelarjenje v mestih (Gorazd Trušnovec, Društvo Urbani čebelar)
– Seminar Dešman in snovanje urbanih čebelnjakov in stojišč za čebele (prof. Miha Dešman, FA UL)
– Predstavitev študentskih del

Po zaključku predstavitev si bo moč ogledati razstavo študentskih del, ki bo v Točki. Zate. na ogled do 17. 7. 2016. Razstavo je omogočil BTC City znotraj projekta Misija: Zeleno.

PDF zloženka z idejnimi načrti je dostopna na povezavi: http://www.btc.si

Več na: http://www.zelenaljubljana.si/

 

Lepo vabljeni!