21. aprila 2017 se začenja festival Odprte hiše Slovenije – “Največja mreža sodobne slovenske arhitekture” oziroma največji arhitekturno nepremičninski festival, pri katerem se je mogoče pobližje seznaniti s 100 odličnimi arhitekturnimi objekti.

Letos so organizatorji povabili k sodelovanju tudi društvo Urbani čebelar, in tako si je mogoče ob strokovnem vodstvu v soboto, 22. 4. 2017 ogledati dve markantni urbanočebelarski lokaciji. Ker letos obeležujemo Plečnikovo leto, se je mogoče seznaniti s čebelnjakom, ki ga je arhitekt Jože Plečnik oblikoval in postavil na vrtu svojega domovanja v Trnovem.

Prav tako bomo predstavili stojišče za panje v parku Tivoli, ki so zasnovani po projektu skupine študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Projekt raziskovanja Urbanih čebeljih domovanj je leta 2016 vodil izr. prof. Miha Dešman.

Arhitekturni projekt stojišča za nakladne panje “Tivolske čebelice”, iz seminarja izr. prof. Mihe Dešmana na FA, 2016

Ogleda bo vodil arhitekt in čebelar Gorazd Trušnovec. Stojišča za panje v parku Tivoli uporablja čebelar Damir Škraban, ki bo ob tej priložnosti prav tako prisoten.

Ogled Plečnikovega čebelnjaka bo po ogledu Plečnikove hiše v soboto, 22. 04. 2017 ob 11:30. Naslov: Karunova ulica 4, Ljubljana

Ogled panjev v parku Tivoli v soboto, 22. 04. 2017 ob 17.00.
Zbirno mesto: Cesta 27. aprila, Ljubljana (lokacija: na vhodu v park Tivoli s Ceste 27. aprila oziroma za Čolnarno)

Tivolske čebelice – delovna faza postavitve projekta in ureditve prostora

 

Zaradi velikega interesa za festival Odprte hiše Slovenije se morajo obiskovalci prijaviti za vodene oglede vseh objektov in lokaciji (več na njihovi spletni strani). Nekaj mest je še prostih!

 

Strokovna predpriprava:

 

Vir in povezava:

http://www.odprtehiseslovenije.org

 

Vljudno vabljeni!