Kitajski umetnik Ren Ri (v sodelovanju s čebelami) predstavlja serijo Yuansu.

 

V Pekingu živeči kitajski umetnik Ren Ri je združil svoj hobi – čebelarstvo – z matematičnimi modeli poliedrov in v sodelovanju z naravo oziroma s čebelami so nastale zanimive umetniške skulpture znotraj kubusov iz pleksi stekla.

Ren Ri, ki se je s čebelarjenjem začel ukvarjati šele leta 2008, je svojo umetniško serijo poliedrov iz deviškega voska poimenoval Yuansu, kar je sestavljanka iz kitajskih pismenk yuan (element oz. enota) in su (kalup). Dela simbolizirajo povezavo med ljudmi, čebelami in naravo ter upodobitev večnih življenjskih ciklusov.

Vsako od njegovih del iz te serije se je začelo s prozornim osnutkom, z lesenimi paličicami vpetimi v kubus, na katerega je naselil matico z delavkami. Vsakih sedem dni je kubus zarotiral glede na met kocke, s čimer je delu – ob določeni meri “naključne” uravnoteženosti – dodal element teleološke negotovosti.

Sicer pa serija Yuansu ni prvo umetniško srečanje Ren Rija s čebelami; pred leti je s pomočjo voska ustvaril velikanske zemljevide, v enem od svojih preteklih performansov pa si je na obraz ročno nanašal čebele z namenom, da ga popikajo (s čimer je najbrž prispeval tudi novo definicijo trpečega umetnika).

Vse fotografije © Ren Ri, vir: http://www.treehugger.com/