Septembra 2012 sta bila v Sloveniji na strokovnem obisku newyorčan dr. Todd C. Patton, ki ima čebele na več lokacijah v Bronxu, ter njegova partnerka dr. Kimora, ki vodita zanimiv socialno-pedagoški program, v katerega sta vključila tudi mestne čebele.

Dr. Todd C. Patton je zdravstveni vodja ustanove The Osborne Association, ki se ukvarja z rehabilitacijo in reintegracijo kaznjencev, obsojenih na dolgoletne zaporne kazni ali tistih obsojencev, ki pogosto stopajo v navzkriž z zakonom. Ustanova The Osborne Association spodbuja inovativne in učinkovite programe, preko katerih skušajo zniževati stopnjo kriminala ter njegovih človeških in ekonomskih posledic. Pri teh socialnih programih sodeluje tudi Toddova partnerka dr. Kimora, direktorica izobraževanja pri programih zdravljenja in preventive ter priljubljena profesorica kazenskega prava na John Jay College of Criminal Justice.

TCP-Beekeeping2

Dr. Patton in “vajenci” na strehi The Osborne Association, foto: Barbara Marengo

Septembra 2012 sta obiskala Slovenijo na povabilo Univerze v Mariboru, kjer sta predstavljala socialne programe ustanove Osborne. Med temi programi je tudi urbano čebelarstvo – dr. Patton je združil svoj hobi s poklicem in tako ima na strehi omenjene ustanove v Bronxu, v kateri je zaposlen, več panjev, v kontekst družbene reintegracije in rehabilitacije kaznjencev pa je vključil tudi delo s temi čebelami pod njegovim vodstvom.

Ob svojem obisku Slovenije je dr. Patton vzpostavil stik s Francem Petrovčičem, pionirjem ljubljanskega urbanega čebelarstva, ki že nekaj let uspešno upravlja s panji na terasi Cankarjevega doma in od leta 2014 tudi v BTC Cityju.

Franc Petrovčič, dr. Kimora, dr. Todd C. Patton

Na sliki pred klubom CD: Franc Petrovčič, dr. Kimora, dr. Todd C. Patton

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

rsz_dscn1452

Dr. Patton je ob svojem neformalnem obisku z nami delil izkušnje, vezane na urbano čebelarstvo in socialne programe ter duhovite anekdote o čebelarjenju v New Yorku, izmenjali pa smo tudi poglede na različne panjske tehnike (zanimala sta ga Kirarjev panj in tehnologija pridobivanja slovenskih medenih pijač), čebelje pasme in probleme ter tehnike zdravljenja čebel.

 

p.s. Mesec dni po obisku dr. Pattona in dr. Kimore v Mariboru in Ljubljani se je na vzhodu ZDA razdivjal hurikan Sandy, drugi najbolj uničujoč tornado v zgodovini ZDA. Dr. Patton nam je poslal slike posledic tornada na strehi institucije Osborne … Od petih čebeljih družin je razdejanje (podobno lomastenju medveda) oziroma zimo, ki je sledila tornadu, preživela le ena družina.

DSCN2176

DSCN2177

A že pomladi 2013 so prispele nadomestne družine in čebelarjenje v Bronxu se nadaljuje …

TCP-2013bees9

 

Foto: Gorazd Trušnovec, dr. Kimora, Barbara Marengo in dr. Todd C. Patton