ČZS je v začetku leta 2020 razpisala trinajsti natečaj za čebelarsko fotografijo, ki je bil šestič tudi mednarodni. Žirija je ocenjevala različne tematske sklope, skupno zlato priznanje pa je prejel član društva Urbani čebelar Primož Predalič. Iskrene čestitke!

Na omenjeni natečaj je prispelo 343 fotografij 48 sodelujočih avtorjev iz 10 različnih držav. Več kot polovica (35) jih je prišlo iz Slovenije, sicer pa so na natečaj prispele še fotografije iz Češke, Belorusije, Hrvaške, Finske, Grčije, Nemčije, Romunije, Rusije in Slovaške.

Strokovna ocenjevalna žirija v sestavi: Brane Borštnik, Franc Šivic, Nataša Lilek, Marko Borko, Alessandro Manzano (ITA) je prispele fotografije presojala po vnaprej določenih merilih (1. izpovednost, 2. originalnost, 3. tehnična dovršenost, 4. estetika, 5. rasa čebel (Apis mellifera carnica). Za tematski sklop Tradicionalni čebelnjak/stojišče je veljalo poleg navedenih še dodatno merilo: 6. urejenost čebelnjaka in okolice). Sicer pa so bile fotografije razvrščene v naslednjih pet tematskih sklopov:

1. Čebela in rastlinski svet,

2. Življenje in zdravje čebel,

3. Čebelarska opravila in čebelji pridelki,

4. Tradicionalni ali sodobni čebelnjak/stojišče,

5. Svetovni dan čebel.

Mozaik fotografij iz finala; vir: ČZS

Žirija je iz vsake od kategorij nominirala najboljše tri fotografije ter izmed teh izbrala tri zmagovalne fotografije za zlato, srebrno in bronasto priznanje. Član društva Urbani čebelar Primož Predalič se je s svojo fotografijo, ki prikazuje čebelje stojišče na terasi banke SKB v središču Ljubljane, uvrstil med finaliste v kategoriji “Tradicionalni ali sodobni čebelnjak/stojišče”, nato pa prejel zlato priznanje v skupni uvrstitvi.

Primožu Predaliču in drugim nagrajencem iskreno čestitamo!

G.T.

Vir in povezava: http://www.czs.si/