Na 56. mednarodnem kmetijsko-živilsko sejmu Agra v Gornji Radgoni je bila nedelja, 26. 8. 2018 posvečena čebelarjenju. Na strokovnem ocenjevanju je naš član Franc Petrovčič za svoj cvetlični med prejel zlato medaljo. Čestitamo!

Na letošnje ocenjevanje medu je bilo prijavljenih 146 vzorcev. Poleg 88 domačih čebelarjev se je za udeležbo na ocenjevanju odločilo še 14 tujih iz petih držav. Tako je v svojem komentarju zapisala predsednica komisije, prof. dr. Terezija Golob:

“Podnebje iz leta v leto s spremenljivimi in velikokrat ekstremnimi vremenskimi pogoji omogoča različno letino medu, predvsem različen pridelek posamezne vrste medu. Tudi letos so vremenske razmere krojile slabšo letino nekaterih vrst medu. Skladno s tem je bila tudi udeležba vzorcev medu, ki so jih čebelarji poslali na ocenjevanje, zelo pestra: prevladovali so vzorci cvetličnega, akacijevega in lipovega medu. Občutno manj kot lansko leto je bilo vzorcev gozdnega medu, slabo je bil zastopan tudi kostanjev med, bili so le trije vzorci hojevega, medtem ko smrekovega medu sploh ni bilo.”

Nagrajenec pred razstavljenimi prejemniki odličij. Foto: FP

“Seveda količina medu nikakor ne odraža kakovosti, za katero lahko ugotavljamo, da je bila odlična. Vzorci, ki so prispeli na ocenjevanje, so bili čisti, brez primesi, nekaj je bilo odstopanj le pri označevanju medu, zato smo deset vzorcev glede na izmerjeno vrednost električne prevodnosti prerazporedili, in sicer osem vzorcev iz cvetličnega v gozdnega in dva vzorca gozdnega v cvetlični. Le en vzorec je bil zaradi previsoke vsebnosti vode izključen iz ocenjevanja.

Podelili smo 51 zlatih priznanj, 56 srebrnih in 28 bronastih. Le deset vzorcev je prejelo zahvalo za udeležbo in ostalo brez priznanja, vendar ne zaradi kake posebne napake, ampak le zaradi premalo izraženih senzoričnih značilnosti določene vrste medu. Vsem čebelarjem, ne glede na barvo priznanja iskrene čestitke”.

Nagrajeni cvetlični med člana ČD Urbani čebelar Franca Petrovčiča, pridelan na strehi upravne stavbe A1 v BTC-Cityju, je bil iztočen v sredini junija 2018, vsebuje 15,9% vlage in ima električno prevodnost 0,72 mS/cm. Vse te karakteristike so še en dokaz, da je možno pridelati v urbanem okolju in s tehnologijo nakladnega panja po vseh merilih vrhunski med.

Nagrajeni cvetlični med Franca Petrovčiča. Foto: FP

V letu 2017 je za gozdni med, pridelan na isti lokaciji, urbani čebelar Franc Petrovčič na ocenjevanju sejma Agra prejel srebrno priznanje.

Letos pa je naslov “prvak sorte” za svoj gozdni med na istem ocenjevanju prejel dr. Trajče Nikoloski iz Ljubljane, dolgoletni predsednik ČD Ljubljana-center in velik poznavalec medovitih rastlin. Njegov gozdni med, proglašen za letošnjega šampiona, je bil sicer pridelan na obrobju ljubljanske kotline oziroma na območju Borovnice.

Agra 2018; Trajče Nikoloski je tretji z desne. Foto: Sejem Agra/Jure Zauneker

 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

 

Na letošnjem sejmu Agra so bili “predpremierno” predstavljeni tudi nekateri izdelki študentov Fakultete za dizajn in NTF-oblikovanje tekstilij in oblačil, s katerimi smo pri PKP projektu “Čebelarstvo kot izziv za sodobno oblikovanje” sodelovali v iztekajočem se šolskem letu. Rezultati bodo od konca septembra – otvoritev je predvidena za 27. 9. 2018 – na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju.

Več o tem v kratkem tudi na naših straneh.

Študentski projekt “Čebelarstvo kot izziv za sodobno oblikovanje”. Foto: Damjana Celcar

 

Gorazd Trušnovec