Mestna občina Ljubljana se zaveda pomena in kakovosti lokalno pridelane hrane, zato je pod okriljem Oddelka za varstvo okolja pred kratkim izšel Vodnik po ljubljanski lokalni oskrbi za trajnostno osveščene gurmane.

V njem so na enem mestu zbrali nabor lokalnih ponudnikov hrane. V vodniku najdete podatke o ponudnikih lokalno pridelane hrane ter o tržnih prostorih in lokalnih prireditvah, kjer je na voljo omenjena ponudba. Predstavljena sta tudi dva člana društva Urbani čebelar, Damir Škraban s svojim čebeljim stojiščem v parku Tivoli, in Gorazd Trušnovec s ponudbo urbanega medu in predstavitvijo čebelarskih lokacij v centru.

Podeželje Mestne občine Ljubljana je vitalnega pomena za mesto. Predstavlja njegova pljuča, vrt, želodec in prostor za preživljanje prostega časa. Včasih so ga obkrožale številne vasi, ki so se danes zlile z mestom, nekatere pa so še ohranile svoja imena in obstajajo izven naselja Ljubljana kot braniki lokalnega.

Po nekaterih izračunih smo v MOL trenutno 30 % samooskrbni, če pa bi aktivirali vse svoje potenciale – od zemljišč do človeških resursov, bi lahko zagotovili kar 50 % vse potrebne preskrbe s hrano.

Leto 2020 je zelo nazorno pokazalo, kako dragoceno je, da imamo kakovostno hrano tako rekoč na domačem pragu. To je bilo leto, ko smo odkrivali ljubljanske kmetije (kar 822 jih je) in njihovo ponudbo. Vsak dan so nam ponudile svežo zelenjavo, sadje, mleko in mlečne izdelke, kruh in mlevske izdelke … Zaradi spremenjenih razmer smo spremenili tudi svoje nakupovalne navade.

V želji, da tako tudi ostane, je MOL pripravila obogaten katalog lokalnih ponudnikov. Delimo prepričanje, da so med njimi številni, ki jim že zaupate, ter drugi, ki jih lahko odkrijete na novo. Dober tek!

Mimogrede, Slovenija je “Evropska gastronomska regija 2021”!

Brošura je na razpolago tudi v PDF obliki: Vodnik po ljubljanski lokalni oskrbi

Vir (tekst in foto) ter povezava: http://www.ljubljana.si/