Na Stritarjevi ulici se bo 18. 7. 2015 zgodil prvi Medeni dan Ljubljane, kjer bo potekala predstavitev čebelarstva v Mestni občini Ljubljana, prodaja medu in medenih izdelkov ter predstavitev Čebelarske poti.

Marsikdo ne ve, da je v Ljubljani čebelarstvo zelo razvito in da na njenem območju deluje kar 3% vseh slovenskih čebelarjev, ki pridelujejo odličen med.

Na Medenem dnevu se bodo predstavili Biotehniški izobraževalni center Ljubljana z izdelavo figuric iz sladkorne mase, Društvo Urbani čebelar s prikazom urbanega čebelarjenja, degustacijo in prodajo medu, Medex z degustacijo in predstavitvijo prehranskih dopolnil in izdelkov na osnovi čebeljih pridelkov ter z otroškimi delavnicami (izdelava čebelic, naredimo si čebelja krila in tipalke, druženje z maskoto čebelica Sivka) ter Botanični vrt Univerze v Ljubljani s predstavitvijo medovitih rastlin in semen travnika.

Na Medenem dnevu bo potekala tudi prodaja medu in čebeljih pridelkov ter predstavitev dejavnosti naslednjih ponudnikov: Apiprodukt, Čebelarstvo Žerjal, Grega Brenko, Čebelarstvo Brenča, Čebelarstvo Jere, Čebelarstvo Petek, Medeni kotiček, Čebelarsko društvo Tacen, Čebelarsko društvo Barje in Čebelarsko društvo Ljubljana Center.

Tradicija čebelarjenja v Ljubljani in njeni okolici sega že v čas prvih prazgodovinskih naselbin, danes pa na območju MOL delujejo kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev. Med, pridelan tu, pa je izredno kakovosten.

uj-DSC01359

V Ljubljani hkrati spremljamo tudi razcvet urbanega čebelarjenja s pionirjem na tem področju – Cankarjevim domom Ljubljana, kjer s panji upravlja Franc Petrovčič, tudi član Društva Urbani čebelar. Poleg posameznih čebelarjev za čebele skrbi tudi Mestna občina Ljubljana, tako da na javnih površinah sadi trajnice z mnogo medovitimi rastlinami.

Zaradi vsega naštetega so se v Mestni občini Ljubljana odločili, da zasnujejo Čebeljo pot, v katero so vključeni ponudniki medu in čebeljih pridelkov. Medeni dan predstavlja prvo skupno predstavitev vseh sodelujočih pri Čebelji poti. Le-ta bo zaživela to poletje in kmalu jo bomo podrobneje predstavili (tudi na naših spletnih straneh).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Medenem dnevu bo med 9h in 15h predstavljalo svojo dejavnost tudi Društvo Urbani čebelar, degustirati in kupiti pa bo moč tudi medene izdelke članov našega društva. Že zdaj vas vabimo, da se 18. 7. oglasite na naši stojnici na Stritarjevi!

 

Seznam slik:

1. Kupid, tat medu / Albrecht Dürer, 1514. Več na povezavi: www.wga.hu

2. Prvo točenje medu na skupnostnem vrtu ‘Onkraj gradbišča’, 6. 6. 2015, foto: Urša Jurman. Več na povezavi: https://onkrajgradbisca.wordpress.com/

3. Vzorci medenih pridelkov 2015, foto: Gorazd Trušnovec

 

Vir: http://www.ljubljana.si/