Majski dnevi prinašajo prijetno pomladansko vreme, hkrati pa tudi tradicionalno dogajanje ob 9. maju – dnevu Evrope. V Hiši Evropske unije na Bregu v Ljubljani ga bodo letos v Tednu Evrope med 5. in 9. majem obeležili z dejavnostmi, povezanimi s krožnim gospodarstvom.

Obiskovalci bodo lahko na številnih brezplačnih dogodkih izvedeli, kako lahko z inovativnimi pristopi postanemo prijaznejši do okolja. V četrtek, 5. maja se v okviru Tedna Evrope predstavlja tudi društvo Urbani čebelar.

Krožno gospodarstvo je novi gospodarski model, ki temelji na trajnostni rabi virov. Evropska komisija je konec leta 2015 predstavila nove predloge za lažji prehod v krožno gospodarstvo. Ukrepi bi omogočili boljši izkoristek surovin, proizvodov in odpadkov, posledično pa prinesli prihranek energije, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in koristi za okolje in gospodarstvo.

Prehod v krožno gospodarstvo je obsežen in dolgoročen projekt, vendar se v Sloveniji že pojavljajo znanilci sprememb, ki njegove prvine s pridom vključujejo v svoje dejavnosti. V Tednu Evrope se bodo nekateri izmed njih predstavili na stojnicah in pokazali, da lahko z vztrajnostjo, pozornostjo do okolja in inovativnostjo vsi pripomoremo k trajnostni rabi virov.

Obiskovalci Tedna Evrope bodo vsak dan lahko poskusili ekološko pridelana živila in spoznali zanimive projekte,ki na različne načine podpirajo prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo. Seveda ne bosta manjkala informacijska stojnica Hiše EU in kolo sreče, ob katerih bo za praktične nagrade možno preveriti svoje znanje o Evropski uniji in njenih okoljskih pobudah.

Kud Obrat in društvo Urbani čebelar bosta z mimoidočimi delila izdatne izkušnje pri ozelenjevanju urbanega okolja. Z njimi bo organiziran tudi ogled skupnostnega vrta »Onkraj gradbišča« in mestnih čebelnjakov. Člani društva Smetumet bodo dokazali, da je iz gospodinjskih in industrijskih odpadkov mogoče oblikovati unikatne in uporabne izdelke. Društvo Prostorož bo k trajnostni rabi virov prispevalo s »Knjižnico REČI«, izposojevalnico najrazličnejših predmetov za delo, igro in prosti čas. Najti bo mogoče tudi že odslužene reči, ki jih zbira, popravlja in obnavlja Center ponovne uporabe. Njegovi mojstri bodo preprostejše postopke obnove tudi pokazali na praktičnih primerih. S projektom »Vrečka na vrečko« se bodo predstavili še Ekologi brez meja, ki so tudi sicer vidni pobudniki krožnega gospodarstva v Sloveniji.

Več o trajnostni rabi virov in Tednu Evrope 2016: http://ec.europa.eu/slovenia/events/2016-0422_teden_evrope_sl.htm

Teden Evrope-sklenimo krog 2016a
DODATEN DNEVNI PROGRAM:

 

Četrtek, 5. maj:

ZELENE URBANE POVRŠINE

12.00–13.00 Slavnostno odprtje dogajanja ob Tednu Evrope (pod kostanji, Na bregu)

12.00–19.00 Pobudi “Onkraj gradbišča” in “Urbani čebelarji” se predstavita: Kud Obrat, Društvo Urbani čebelar

12.00–19.00 Kolo sreče z maskoto Cevkom: JP vodovod-kanalizacija

17.00–19.00 Vodeni ogled skupnostnega vrta in urbanih panjev med Resljevo in Kotnikovo ulico (zbirno mesto na Bregu pred Hišo EU)

 

Predstavitev na Tednu Evrope, foto: Polonca Lovšin

Predstavitev na Tednu Evrope, foto: Polonca Lovšin

 

Petek, 6. maj:

KROŽENJE MATERIALOV

12.00–19.00 Pretvorite odpadke v lične izdelke: Smetumet

 

Sobota, 7. maj:

SKUPNA UPORABA PREDMETOV

8.00–14.00 Raje si izposodi v “Knjižnici REČI”, kot kupi: Prostorož

8.00–14.00 Nagradni kviz in predstavitev Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev: ACER

 

Nedelja, 8. maj:

PONOVNA UPORABA ODSLUŽENIH REČI

8.00–14.00 Obnova zavrženih izdelkov: Center ponovne uporabe

8.00–14.00 Nagradni kviz in predstavitev Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev: ACER

 

Ponedeljek, 9. maj:

PREUDARNA PORABA

12.00–19.00 Interaktivni program o Nizozemski in predsedovanju EU: Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske

14.30–15.30 Kaj dela ACER –Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (predavanje na Trgu republike 3)

15.00–19.00 “Vrečka na vrečko” za manj plastike: Ekologi brez meja

20.00–21.00 Koncert z zmagovalci tekmovanja nizozemske princese Christine za mlade glasbenike (Mestni muzej, Gosposka 15)

 

Toplo vabljeni!

 

SPLETNE POVEZAVE

Letak dogodka: http://ec.europa.eu/

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/

Sveženj ukrepov komisije EU o krožnem gospodarstvu: http://europa.eu/