V torek, 8. oktobra 2019 se je s podelitvijo nagrad slavnostno odprl festival 17. Mesec oblikovanja, ki je v Ljubljano privabil najbolj prodorne ustvarjalce iz 19 držav jugovzhodne Evrope.

Podeljene so bile Big SEE Grand Prix nagrade za produktno oblikovanje in modo, slovenske nagrade za oblikovanje in nagrade Big SEE Vizionarjem, posebej pa so podelili tudi nagrade Perspektivni v modi, arhitekturi, produktnem in industrijskem oblikovanju, ki so jih prejele nadobudne študentke in študentje različnih slovenskih fakultet.

Nagrado “Perspektivni” je prejela tudi ekipa študentk in študentov za delo v interdisciplinarnem projektu ŠIPK (Študentski inovativni projekti za družbeno korist) z naslovom Urbano čebelarstvo in izzivi v oblikovanju (UrbanBee). Projekt je tekel v letu 2019 na Fakulteti za dizajn, pridruženi članici Univerze na Primorskem, v sodelovanju z zavodom za kulturo in naturo Medtem.

Sodelujoči študenti:
Karin Čerin in Petra Slokan, Fakulteta za dizajn, Pridružena članica UP, smer Notranja oprema;
Nina Auberšek in Viktorija Hafner, Fakulteta za dizajn, Pridružena članica UP, smer Vizualne komunikacije;
Maja Cvelbar in Lucija Draginić, Fakulteta za arhitekturo, UL, smer Arhitektura (enovit mag.);
Matija Kunstelj in Anže Lopatič, Biotehniška fakulteta, UL, smer Lesarstvo (univ.)
Pedagoška mentorica in koordinatorica projekta:
izr.prof. dr. Damjana Celcar, Fakulteta za dizajn, Pridružena članica UP
Strokovni sodelavec:
u.d.i.a. Gorazd Trušnovec, Medtem, zavod za kulturo in naturo

 

Izbor iz nagrajenih del perspektivnih mladih oblikovalcev na MO; foto: Mojca Perše

Čebelarstvo v mestu zahteva določene specifike, a te specifike so hkrati naša prednost, in nam »naravno« omogočajo, da razmišljamo zunaj kalupov, da smo odprti za iskanje novih poti in pristopov, da vidimo v čebelarjenju »več kot med« in da čebelarjenje tudi interdisciplinarno povezujemo z drugimi polji delovanja. V tem smislu je skoraj samoumevno sodelovanje s skupinami študentov iz različnih področij in križanja med znanostjo in umetnostjo, saj ravno to mešanje in oplajanje idej in energij prinaša navdihujočo umetnost mogočih novih rešitev.

 

Beenfo, mini mestni čebelnjak & info točka v enem

Z namenom povečanja zavesti o urbanem čebelarjenju ter seznanjanju javnosti o pomenu čebel za preživetje človeka, smo zasnovali inovativna urbana čebelja domovanja in panje eksperimentalnih oblik, več izvedb embalaže za urbani med kot darilo iz Ljubljane in Slovenije ter nove turistične spominke, darila in manjše izdelke za otroke, zemljevid učno-čebelje poti za otroke ”Čebelica v Ljubljani” v sklopu obstoječe Čebelje poti po Ljubljani.

 

Embalaža za ljubljanski urbani med kot protokolarno darilo

Večina študentskih projektov je bila v zelo kratkem času razvita do ravni prototipov, za nekatere že obstaja tudi interes po realizaciji s strani različnih investitorjev. Ob razstavi bo izdana tudi brošura z vsemi predstavljenimi študentskimi deli. Somentor Gorazd Trušnovec bo projekt UrbanBee na Mesecu oblikovanja predstavljal v torek, 15. oktobra ob 15h v sklopu mednarodnih prezentacij nagrajenih del.

Predstavitev UrbanBee projektov na MO; foto: Mojca Perše

Projekt UrbanBee – Urbano čebelarstvo in izzivi v oblikovanju v okviru ŠIPK, ki sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, je na razstavnem mestu Fakultete za dizajn v okviru Meseca oblikovanja na ogled od ponedeljka, 14. oktobra.

Razstava in program Meseca oblikovanja v Ljubljani bosta sicer potekala do 8. novembra 2019.

Vabljeni k ogledu!

Gorazd Trušnovec