Kljub snegu je z uradno meteorološko pomladjo konec zimskega spanja … Ta mesec je skratka na čebelarskem koledarju kar nekaj vsebin in dogodkov, na katere opozarjamo in vabimo.

Društveno srečanje bo v petek, 16. marca ob 18h, in sicer nam bo v manj formalni obliki kolega Peter Pečenko predstavil svoje izkušnje pri delu z nakladnim panjem Warre formata. Dobili se bomo kot običajno v “Bralnici” (1. nadstropje) Centra kulture Španski borci (Zaloška 61, Ljubljana). To je tudi prilika za klepet v živo o letošnjih načrtih in obetih pomladanske sezone. Lepo vabljeni!

V soboto in nedeljo, 17. in 18. marca 2018 se bo na čebelarskem sejmu 41. ApiSlovenija v Celju predstavljal naš član Damir Škraban, in sicer bo uradno premierno na ogled na posebni stojnici njegov inventivni tehnični izdelek, koridor za preprečevanje čebeljega ropa. Kot pravi sam: “Dolga je bila pot od ideje, 3d modelov, prototipov, testiranja, organiziranja proizvodnje, oblikovanja gradiv, vse do končnega produkta.” Več o samem proizvodu lahko izveste na uradni spletni strani. Na sejmu Apislovenija se bo s svojo stojnico predstavljala tudi Mestna občina Ljubljana, ki je bila v letu 2017 razglašena za Čebelam najbolj prijazno občino. Pridite kaj naokrog!

V ponedeljek, 26. marca ob 18h Čebelarsko društvo Domžale vabi v Knjižnico Domžale na zanimivo debato o čebelarjenju v mestih z naslovom: “Čebelarjenje v mestu, praksa in priložnosti”. Ob tej priložnosti bo predsednik Društva Urbani čebelar iz Ljubljane, Gorazd Trušnovec, predstavil urbano čebelarjenje, ki je v zadnjih desetletjih vse bolj priljubljena dejavnost, a obstaja že odkar lahko govorimo o organiziranih oblikah bivanja. Predstavljena bo praksa v tujini in pri nas, seznaniti pa se bo moč tudi z možnostmi, ki se na tem področju odpirajo. Vabljeni vsi ljubitelji čebel in občani, ki jih jih čebelarstvo zanima in morda celo razmišljajo o svojem panju v urbanem okolju. Dogodek bo moderiral g. Andrej Jus, predsednik ČD Domžale.

Naslednji društveni dogodek bo v četrtek, 29. marca ob 18h, in sicer nam bo na običajnem mestu, torej v Španskih borcih, Mitja Nakrst iz Čebelarstva Cvet, lociranega v Dobu pri Domžalah, predaval o čebeljih maticah – kako prepoznati njihove kvalitete, na kaj je treba biti pozoren pri delu z njimi, in predvsem kako vzgojiti kakovostne matice za lastne potrebe. Menimo, da se obeta zelo zanimiva strokovna prezentacija – Mitja Nakrst je naš priznan vzrejevalec matic – s področja, ki ga v vsakdanji praksi čebelarji ne poznamo v zadostni meri, oziroma se zanašamo na pavšalne in dvomljive ocene.

Napovedujemo tudi pomladansko društveno ekskurzijo: ta je planirana za soboto, 14. aprila 2018. In sicer naj bi obisk vključeval obisk in predstavitev podjetja Kipgo v Črničah na Primorskem, ki izdeluje čebelarsko opremo, cilj pa je strokovni ogled pri prvi slovenski čebelarski mojstrici Mariji Sivec v Kobaridu, ki čebelari z več kot 500 panji. Načrtovan je tudi obisk muzeja 1. svetovne vojne in verjetno še mlekarne Planika. Natančnejši spored izleta pride naknadno oz. posebej, ko bi tudi zbirali prijave, lahko pa si že zdaj rezervirate soboto za ta namen.

Vsi, ki ste se v začetku leta prijavili na praktični nadaljevalni tečaj tehnologije nakladnega panja, ki ga organizira naše ČD, boste o poteku obveščeni ločeno, če bi udeležba zanimala tudi kakšnega od naših novih letošnjih članov, se lahko še oglasite (nekaj mest je še prostih).

To mesečno okrožnico zaključujemo z osebnim sporočilom: naš član, spoštovani veteran Ljubo Struna, je imel pred kratkim osebni praznik, in ker letos obeležuje 80 let čebelarjenja (!), mu ob tej priložnosti posebej prisrčno voščimo še na mnoga medena leta!

Uspešno sezono sicer želimo vsem čebelarjem!