Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Bodite širokogrudni v grudnu in namenite del dohodnine društvu Urbani čebelar.

Ali veste, da lahko vsako leto del odmerjene dohodnine, ki bi jo sicer pustili v državnem proračunu, namenite organizacijam v javnem interesu? Med temi je tudi društvo Urbani čebelar.

Čeprav mladi po stažu – letos se izteka 5. leto formalnega delovanja društva – smo lep čas delovali na prostovoljni osnovi, brez javne podpore, številne aktivnosti članov našega društva, partnerjev in simpatizerjev mestnega čebelarjenja pa so hitro pripeljale do mednarodno opaznih rezultatov: med drugim je bila Ljubljana decembra 2019 že drugič po letu 2017 proglašena za čebelam najbolj prijazno občino.

Člani društva si prizadevamo za sonaravni, ekološki pristop k čebelarjenju, ki v največji meri upošteva potrebe samih čebel, pri čemer dobivamo najvišja priznanja za kakovost naših medenih pridelkov: lani je Franc Petrovčič prejel zlato priznanje za urbani cvetlični med, letos Gorazd Trušnovec za urbani gozdni med. Društvo Urbani čebelar s svojimi dejavnosti in inventivna storitev Najemi panj sta bila prepoznana tudi kot primer dobre interdisciplinarne prakse (“highlights”) na letošnjem XXII Trienalu v Milanu, kar je izjemno mednarodno priznanje. O stalnih urbanočebelarskih dejavnostih lahko redno spremljate na naši spletni strani in družbenih omrežjih, prav tako imamo jasne in trajnostno usmerjene načrte za nadaljnji razvoj čebelarjenja v mestu. Pri vsem tem lahko pomaga tudi vaš prispevek!

Še do konca decembra imate skratka čas, da nam namenite del letošnje dohodnine. Spodaj so opisani različni koraki – noben od teh vam ne bo vzel več kot nekaj minut, dal pa bo trajno zadovoljstvo, da ste storili nekaj dobrega za sobivanje ljudi in čebel v mestu.

 

  • Preko spletnega portala eDavki

Kot registriran uporabnik se vpišete v spletni portal elektronskega davčnega poslovanja eDavki, izberete zastopanje sebe kot fizične osebe, kliknite na “Namizje” in v ozko vrstico pod tem “Namizjem” na razdelek “Namenitev”. Tam se odpre podstran s pojasnilom glede namenitve dela dohodnine za donacije, kjer pri “Obrazcu” kliknete na elektronsko oddajo. V elektronski obrazec, ki se odpre, vnesete  davčno številko društva (58980695) in pri odstotkih 0,5% ter kliknete na: “Oddaj vlogo”. Ko je ta elektronsko podpisana, je postopek zaključen. Minuta dela.

 

  • Klasično, po pošti

Na spletni strani eDavki ali drugje (oziroma neposredno na tej povezavi) poiščete obrazec “Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije”, ga natisnete, izpolnite z vašimi podatki in s podatki društva Urbani čebelar ter podpisan obrazec pošljete po pošti na naslov vašega finančnega urada.

(Že natisnjene obrazce najdete tudi v vložiščih pristojnih enot FURS, tako da lahko zadevo hitro, preprosto in brez dodatnih stroškov uredite tudi ob osebnem obisku.)

 

♥ Čebele v mestu vam bodo hvaležne za podporo! ♥

 

HVALA IN SREČNO 2020!