Med 13. in 15. aprilom 2018 bo znova potekal “Največji arhitekturno nepremičninski festival” Odprte hiše Slovenije. Tudi letos si je mogoče na festivalu ogledati dve markantni urbanočebelarski lokaciji.

Festival “Odprte hiše Slovenije” vabi vsakogar, da raziskuje in razume vrednote dobro oblikovanega prostora. Festival je namenjen najširši javnosti. Ljudem omogoča, da vstopijo v stavbe, v katere običajno ne vstopijo, da pridobijo izkušnjo v izbrani arhitekturi ter dobijo kontakte tistih, ki stavbe načrtujejo, gradijo, opremljajo in vzdržujejo. OHS je preprost in učinkovit koncept festivala, ki najširši javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev.

Tudi letos so, podobno kot lani, organizatorji povabili k sodelovanju društvo Urbani čebelar, in tako si je mogoče ob strokovnem vodstvu v petek, 13. 4. in v nedeljo, 15. 4. 2018 ogledati dve lokaciji, ki sta povezani z mestnim čebelarstvom.

 

Hotel Park, foto: Gorazd Trušnovec

V petek, 13. 4. 2018 ob 16h si je mogoče ogledati prenovo restavracije in hodnikov hotela Park (Tabor 9, Ljubljana), ki poteka skupaj z ogledom panjev na strehi oziroma terasi hotela. Na tej najvišji s čebeljimi panji naseljeni točki v mestu domujejo le-ti že tretje leto in so del “zelene misije” hotela. Ogled, na katerem se bo moč seznaniti s specifikami mestnega čebelarstva v povezavi z arhitekturo, bo vodil arhitekt in predsednik društva Urbani čebelar Gorazd Trušnovec.

Prenovljena restavracija hotela Park; foto: Miran Kambič

Prenova hotela Park sicer poteka v več fazah po celovito začrtani strategiji prostorske prenove. Prva faza je obnova restavracije. Osnova idejne zasnove prenove notranjosti hotela (avla, restavracija, bar, konferenčna dvorana) izhaja iz filozofije hotela, ki jo opredeljuje moto: urbano + zeleno. Elementi kot nosilci urbane in zelene vsebine objekta so tako imenovane “zelene stene”. Vsaka “zelena stena” je nosilec specifične vsebine: info točka, kava, začimbe, knjižnica, časopis, steklenice za vino, zelenje …

Panji na terasi hotela, 2017; foto: Enej Vitrih

 

V nedeljo 15. 4. 2018 ob 16h pa si je mogoče v Botaničnem vrtu (Ižanska cesta 15, Ljubljana) ogledati učni urbani čebelnjak “Step closer”. Objekt je nastal v okviru projekta Čebelja pot, ki povezuje točke v Ljubljani, posvečene urbanemu čebelarjenju, v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani. Čebelnjak je sestavljen iz dveh delov, prostora za opazovalce ter prostora za čebele in delo z njimi.

Učni čebelnjak v fazi sestavljanja nosilne lesene konstrukcije; foto: Staša Gašić

Enoti ločuje steklena pregrada, ki obiskovalcem omogoča varen bližnji pogled na dogajanje v čebelnjaku. Konstrukcija paviljona je lesena (macesen) in postavljena na točkovne betonske temelje. Na notranji strani je zaprta z deskami, navzven pa je viden ritem stebrov.

Strokovna predpriprava:

Vir in povezava:

http://www.odprtehiseslovenije.org

 

Vljudno vabljeni!