Društvo Urbani čebelar organizira nadaljevalni tečaj nakladnega čebelarjenja oziroma »čebelarske dobre prakse pri delu z nakladnimi panji«. Tečaj bo potekal pod vodstvom izkušenega čebelarja in predavatelja ing. Damirja Lovrića iz Senovega.

Sestavljen je iz teoretičnega dela oz. predavanj ter praktičnega prikaza ustreznih čebelarskih posegov, ki bodo izvedeni na več lokacijah urbanih čebelarjev v pomladanski sezoni 2018 v Ljubljani.

Na kratko: gre za predstavitev »KIPP metode« dr. Gerharda Liebiga, pri kateri se dela striktno le s posameznimi nakladami kot logično in funkcionalno enoto. Predavatelj bo v tem smislu predstavil celoten nabor posegov in znanj, ki se razlikujejo od konvencionalnega dela s tradicionalnim AŽ panjem. Poudarek je na praktični osvojitvi posameznih posegov v pravem času skozi celo sezono.

Mediščna naklada pred točenjem na Srednji trgovski šoli. Foto: GT, 2017

Vsebina zajema okvirno naslednje tematske sklope: spoznavanje specifik nakladne tehnologije, seznanjanje s prednostmi in slabostmi različnih izvedb nakladnih panjev, pravočasna širitev prostora za čebele v pomladanski sezoni, selekcija družin za ohranjanje pasemske čistosti kranjske sivke, delanje narejencev s posameznimi nakladami, uporaba registriranih organskih kislin za zatiranje varoje, poletno razformiranje družin, pravočasno in primerno dohranjevanje za zimske zaloge, sezonska optimizacija dela in učinka.

Slušatelji bi se s predavateljem srečevali približno dvakrat mesečno skozi celo sezono, najverjetneje ob sredah popoldne, s predvidenim začetkom v aprilu. Praktični del oziroma prikaz na terenu je zaradi organizacije dela in prostora omejen na 12 udeležencev, teoretičnih predavanj pa se bo lahko udeleževalo (do dvakrat) več interesentov.

Predvidena pristojbina znaša 120 EUR za kompleten tečaj in mora biti poravnana do začetka. Prvo srečanje naj bi bilo 4. 4. 2018, o detajlih bodo udeleženci oziroma interesenti obveščeni sproti.

Na voljo je še nekaj vpisnih mest. Informacije in prijava:

urbani.cebelar@gmail.com (Gorazd, 031-253-929)