Alpe-Donava-Jadran, Podobe iz Srednje Evrope je mozaična oddaja z najdaljšo tradicijo v Evropi. Leta 1982 so jo ustanovile tri javne televizije Avstrije, Slovenije in Hrvaške, nato so se jim pridružili televizijski studiji Italije, Švice, Bavarske in Madžarske.

 

Stojišče nakladnih panjev SKB banke d.d.; foto: RTV Slovenija

Sredi septembra 2019 je mednarodna oddaja svoj uvodni prispevek posvetila ljubljanskemu mestnemu čebelarjenju. Na širšem območju slovenske prestolnice je namreč postavljenih kar 4.500 panjev s čebeljimi družinami. Ljubljana ima tudi svojo Čebeljo pot, ki v okviru mednarodnega projekta BeePathNet v šestih evropskih mestih razvija urbano čebelarjenje in tako prispeva k ohranitvi biodiverzitete v urbani krajini. Predstavljen je bil Enejin medoviti učni vrt na Grbi, televizijska ekipa oddaje Alpe-Donava-Jadran pa je obiskala stojišče nakladnih panjev na terasi SKB banke d.d. v centru Ljubljane in si pobliže ogledala življenje čebel v njih.

Celotno oddajo, ki je posvečena različnim zanimivim mednarodnim temam, si lahko ogledate v arhivu RTV Slovenija.

Povezava: http://4d.rtvslo.si/

 

Stojišče nakladnih panjev Damirja Škrabana v Tivoliju; foto: RTV Slovenija

V prispevku se pojavi tudi stojišče v parku Tivoli, kjer čebelari član našega društva Damir Škraban. Sam je v preteklih letih razvil več tehnično inovativnih čebelarskih pripomočkov, med katerimi je tudi prilagodljiv koridor za preprečevanje čebeljega ropa. V minuli sezoni so njegove produkte preizkušali nemški čebelarji in o svojih vtisih poročali v obliki YouTube video posnetkov, ki si jih lahko ogledate tudi preko uradne spletne strani inovativnega izdelka.

Povezava: http://www.cebeljikoridor.si/

 

Predsednik društva Urbani čebelar Gorazd Trušnovec je bil konec avgusta eden od gostov posebne oddaje “Metropolis in Ljubljana” priljubljenega zagrebškega radia Yammat FM, ki je bila z raznih manj konvencionalnih perspektiv posvečena dinamičnemu utripu slovenske prestolnice, in jo je predstavljal z vidika vedno bolj priljubljenega mestnega čebelarjenja, ter društvenih aktivnosti, povezanih s čebelami v mestu.

Povezava: http://yammat.fm/

 

Ugledni nemški gospodarski mesečnik Brand eins pa je eno od osrednjih tem v svoji oktobrski številki (10/2019) pod naslovom “Was Wirtschaft treibt / Bienen: Slowenien summt” posvetil slovenski čebelarski tradiciji, pri čemer zavzema precejšnji del prostora, vsebine in vizualne opreme prav sodobno urbano čebelarjenje v Ljubljani.

Povezava: http://www.brandeins.de/

 

Junija 2019 je nemška televizijska postaja Saarländische Rundfunk (SR) posnela simpatično potovalno oddajo iz serije “… da will ich hin!” o Ljubljani, v kateri se večkrat pojavijo med in urbano čebelarstvo. V celoti si jo lahko ogledate na povezavi spodaj, panji na terasi SKB banke v centru Ljubljane pa “nastopijo” od 25. minute dalje.

Povezava: http://www.sr.de/

 

Naj spomnimo še: francosko-nemška televizijska mreža ARTE je pred časom posnela sklop dokumentarnih portretov prestolnic jugovzhodne Evrope “Metropolen des Balkans“, med katerimi je enega posvetila tudi Ljubljani. V tričetrturnem dokumentarcu se je pojavilo tudi urbano čebelarjenje z večimi lokacijami v Ljubljani (Urbanistični inštitut RS, stojišče v Tivoliju), in pa uradno najstarejša plemenilna postaja za vzgojo čebeljih matic v Sloveniji na Kopiščih v dolini Kamniške Bistrice. Dokumentarec v trajanju 43 minut je bil prvi mesec po televizijski premieri (marca 2019) tudi brezplačno na ogled na spletni strani televizijske mreže ARTE: http://www.arte.tv/

 

Predstavitev UrbanBee projektov na 17. Mesecu oblikovanja; foto: Mojca Perše

V torek, 8. oktobra 2019 se je s podelitvijo nagrad slavnostno odprl festival 17. Mesec oblikovanja, ki je v Ljubljano privabil najbolj prodorne ustvarjalce iz 19 držav jugovzhodne Evrope. Podeljena so bila različna odličja, med njimi tudi študentske nagrade Perspektivni v modi, arhitekturi, produktnem in industrijskem oblikovanju. Nagrado “Perspektivni” je prejela tudi ekipa za delo v interdisciplinarnem projektu ŠIPK (Študentski inovativni projekti za družbeno korist) z naslovom Urbano čebelarstvo in izzivi v oblikovanju (UrbanBee). Projekt je tekel v letu 2019 na Fakulteti za dizajn, pridruženi članici Univerze na Primorskem, v sodelovanju z zavodom za kulturo in naturo Medtem.

Povezava na daljši prispevek: http://urbanicebelar.si/

 

Hvala za pozornost & spremljajte nas še naprej!

GT