Alpe-Donava-Jadran, Podobe iz Srednje Evrope je mozaična oddaja z najdaljšo tradicijo v Evropi. Leta 1982 so jo ustanovile tri javne televizije Avstrije, Slovenije in Hrvaške, nato so se jim pridružili televizijski studiji Italije, Švice, Bavarske in Madžarske.

 

Stojišče nakladnih panjev SKB banke d.d.; foto: RTV Slovenija

Sredi septembra 2019 je mednarodna oddaja svoj uvodni prispevek posvetila ljubljanskemu mestnemu čebelarjenju. Na širšem območju slovenske prestolnice je namreč postavljenih kar 4.500 panjev s čebeljimi družinami. Ljubljana ima tudi svojo Čebeljo pot, ki v okviru mednarodnega projekta BeePathNet v šestih evropskih mestih razvija urbano čebelarjenje in tako prispeva k ohranitvi biodiverzitete v urbani krajini. Predstavljen je bil Enejin medoviti učni vrt na Grbi, televizijska ekipa oddaje Alpe-Donava-Jadran pa je obiskala stojišče nakladnih panjev na terasi SKB banke d.d. v centru Ljubljane in si pobliže ogledala življenje čebel v njih.

Celotno oddajo, ki je posvečena različnim zanimivim mednarodnim temam, si lahko ogledate v arhivu RTV Slovenija.

Povezava: http://4d.rtvslo.si/

Stojišče nakladnih panjev Damirja Škrabana v Tivoliju; foto: RTV Slovenija

 

Predsednik društva Urbani čebelar Gorazd Trušnovec je bil konec avgusta eden od gostov posebne oddaje “Metropolis in Ljubljana” priljubljenega zagrebškega radia Yammat FM, ki je bila z raznih manj konvencionalnih perspektiv posvečena dinamičnemu utripu slovenske prestolnice, in jo je predstavljal z vidika vedno bolj priljubljenega mestnega čebelarjenja, ter društvenih aktivnosti, povezanih s čebelami v mestu.

Povezava: http://yammat.fm/

 

Ugledni nemški gospodarski mesečnik Brand eins pa je eno od osrednjih tem v svoji oktobrski številki (10/2019) pod naslovom “Was Wirtschaft treibt / Bienen: Slowenien summt” posvetil slovenski čebelarski tradiciji, pri čemer zavzema precejšnji del prostora, vsebine in vizualne opreme prav sodobno urbano čebelarjenje v Ljubljani.

Povezava: http://www.brandeins.de/

 

Naj spomnimo še: francosko-nemška televizijska mreža ARTE je pred časom posnela sklop dokumentarnih portretov prestolnic jugovzhodne Evrope “Metropolen des Balkans“, med katerimi je enega posvetila tudi Ljubljani. V tričetrturnem dokumentarcu se je pojavilo tudi urbano čebelarjenje z večimi lokacijami v Ljubljani (Urbanistični inštitut RS, stojišče v Tivoliju), in pa uradno najstarejša plemenilna postaja za vzgojo čebeljih matic v Sloveniji na Kopiščih v dolini Kamniške Bistrice. Dokumentarec v trajanju 43 minut je bil prvi mesec po televizijski premieri (marca 2019) tudi brezplačno na ogled na spletni strani televizijske mreže ARTE: http://www.arte.tv/

 

GT