Najstarejši član društva Urbani čebelar Ljubo Struna je za svoje delo in zasluge na področju čebelarstva prejel najvišje stanovsko priznanje, odlikovanje Antona Janše I. stopnje.

7. aprila 2018 je na sedežu Čebelarske zveze Slovenije potekal 67. redni občni zbor, na katerem so bila podeljena tudi odličja in priznanja za čebelarske dosežke. Med prejemniki najvišjih stanovskih priznanj je tudi naš član Ljubo Struna (1930), ki je pod budnim očesom svojega očeta začel čebelariti pri osmih letih in torej letos obeležuje 80-letnico (!) aktivnega čebelarjenja.

 

Predsednik ČZS Boštjan Noč in Ljubo Struna

 

Še danes skrbi za štri čebelje družine v ljubljanskih Murglah. Ljubo Struna je pustil močan pečat tudi v svoji siceršnji poklicni karieri, saj velja za legendarnega direktorja filma oziroma producenta (za svoj prispevek k slovenskemu filmu je leta 2011 prejel najvišjo stanovsko nagrado, Badjurovo priznanje za življenjsko delo).

 

Prejemniki odličij Antona Janše I. stopnje 2018

Manj znan trivialen podatek je, da je bil g. Struna povezan z današnjim sedežem ČZS v Lukovici, še preden je bil ta sploh postavljen – na mestu, kjer danes stoji stavba, v kateri domuje Čebelarska zveza Slovenije, so namreč v drugi polovici prejšnjega stoletja stala (improvizirana) skladišča produkcijskega podjetja Viba film …

Kratek biografski portret Ljuba Strune najdete na naših spletnih straneh:

Ljubo Struna, urbani čebelar

(vse fotografije: Marko Borko/ČZS)

Spoštovanemu čebelarskemu veteranu in kolegu iskreno čestitamo!