Častni član društva Urbani čebelar Ljubo Struna je v prvih marčevskih dneh 2020 dopolnil 90 let. Ob jubileju mu prisrčno čestitamo in voščimo še na mnoga (medena) leta!

Za svoje delo in zasluge na področju slovenskega čebelarstva in njegove mednarodne uveljavitve je leta 2018 prejel najvišje stanovsko priznanje, odlikovanje Antona Janše I. stopnje. Ljubo Struna, ki aktivno čebelari že dobrih osemdeset let (!), še dandanes skrbi za štiri čebelje družine v ljubljanskih Murglah in je s svojimi družinskimi člani aktiven član našega društva ter podpornik urbanega čebelarstva.

Ljubo Struna je pustil močan pečat tudi v svoji osnovni poklicni karieri, saj velja za legendarnega direktorja filma oziroma producenta – med drugim je leta 1950 soustanovil Društvo slovenskih filmskih delavcev (za svoj izjemen prispevek k slovenskemu filmu je leta 2011 prejel najvišjo področno nagrado, Badjurovo priznanje za življenjsko delo). Kratek povzetek njegove bogate filmske kariere lahko najdete na spletni strani Kinoteke.

Ljubo Struna na snemanju; vir: arhiv Slovenske kinoteke

Vabimo vas, da se pridružite praznovanju jubileja Ljuba Strune in sicer v torek, 3. marca 2020 ob 18h v Slovenski kinoteki v okviru Večera SFA: Ljubo Struna 90 let. Na sporedu bo projekcija filma:

Starosta slovenskega Hollywooda – filmar Ljubo Struna

(Slavko Hren, Slovenija, 2010, digitalni format, barvni/čb, 52′)

Dokumentarni film slikovito predstavi bogato življenjsko pot filmarja, ki se je več kot 60 let razdajal sedmi umetnosti. Poleg portretiranca sodelujejo v dokumentarcu mnogi Strunovi sodelavci in poznavalci filma, ki so v različnih obdobjih z njim sodelovali: režiserji Vojko Duletič, Jože Pogačnik, Milan Ljubić, igralec Demeter Bitenc, direktor fotografije Ivan Marinček Žan, najstarejša slovenska filmska delavka Emilija Soklič, Lojz Tršan iz SFA in ne nazadnje njegovi najbližji, soproga Marija in hčeri z družinama.

Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS. V sodelovanju s TV Slovenija in Društvom AV producentov Slovenije.

Na razpolago so brezplačne vstopnice. Projekciji bo sledilo prijetno druženje.

 

Lepo vabljeni!

 

Na naši spletni strani najdete njegov kratek čebelarski portret:

Ljubo Struna, urbani čebelar

 

Lahko pa si preberete tudi lično avtorsko e-knjigo njegovih spominov, PDF je dosegljiv na naslednji povezavi: LJUBO STRUNA-spomini-2020

 

G. T.