Članicam in članom društva Urbani čebelar, ki so to želele/i, smo sofinancirali nakup knjige “Naj medi”, ki jo je izkušen čebelar Branko Obranovič pred kratkim izdal v samozaložbi.

V njej so zbrane in klasificirane naše medovite rastline (preko 100 rastlinskih vrst), opisi pa opremljeni s čudovitimi avtorskimi fotografijami (teh je več kot 450). Knjiga je izšla ob 100-letnici organiziranega čebelarstva na Kočevskem, kjer deluje tudi Branko Obranovič. Predgovore so prispevali mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, Boštjan Noč, predsednik ČZS, dr. Trajče Nikoloski, specialist za hortikulturo in čebelar ter mag. Jadranka Luketa-Marković, profesorica umetnostne zgodovine in čebelarka.

Rastline so razdeljene v tri skupine: travniške in nizkorastoče rastline, grmovnice in drevesa. Kar se tiče fotografij, kot piše v spremni besedi, “Branko Obranovič prepoznava zanimiv motiv v pravem trenutku, zna ga kvalitetno ujeti v kader in mu daje likovno lepoto in svežino. To so nagradili tudi mednarodni strokovnjaki”.

 

G. T.