V sredo, 13. februarja 2019 ob 18h vas vabimo v Slovenski etnografski muzej na voden ogled razstave Kjer so čebele doma, po kateri vas bosta popeljala ljubljanska čebelarja Franc Šivic in Gorazd Trušnovec.

Razstava Kjer so čebele doma razkriva zbirke SEM in podaja pogled na avtohtono kranjsko sivko, panje, poslikane panjske končnice in čebelnjake, katerih bogata dediščina večplastno zaznamuje slovensko kulturno krajino. Z njo SEM obeležuje prvo praznovanje Svetovnega dneva čebel in Evropsko leto kulturne dediščine 2018. Pri razstavi  sodelujejo številne ustanove in posamezniki. Avtorica razstave je Barbara Sosič, kustodinja Slovenskega etnografskega muzeja, soavtorica pa dr. Bojana Rogelj Škafar.

Del razstave predstavlja tudi nov trend urbanega čebelarjenja. Za mestnega človeka je čebelarjenje predvsem sproščujoča dejavnost, ki ga povezuje z naravo in zdravim načinom življenja. V zadnjem obdobju tudi v naših mestih doživlja pravi razcvet.

Streha Urbanističnega inštituta RS; foto: Luka Mladenovič, 2016

O čebelarjenju na ljubljanskih vrtovih, strehah, balkonih in v parkih, o preteklosti in sedanjosti, pa tudi o posebnostih in prednostih čebelarjenja v mestu, bosta ob tej priložnosti spregovorila dva odlična ljubljanska čebelarja Franc Šivic in Gorazd Trušnovec.

V okviru razstave Kjer so čebele doma si lahko še do konca februarja 2019 ogledate tudi prostorsko instalacijo Heksagon, ki je nastala na podlagi sodelovanja čebelarjev s študenti in profesorji Fakultete za dizajn Univerze na Primorskem.

 

Prost vstop!

Vir in povezava: https://www.etno-muzej.si/